Μεγάλο το πρόβλημα του αλκοολισμού στην χώρα μας..
Σε μάστιγα εξελίσσεται το πρόβλημα του αλκοολισμού στη χώρα μας. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες για την κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην πρώτη αρνητική δεκάδα, καθώς ανήλθε στην 8η θέση από την 20η που βρισκόταν πριν από 20 χρόνια, ξεπερνώντας σημαντικά το μέσο κοινοτικό όρο.Τα στοιχεία που αφορούν την εξάρτηση από το αλκοόλ πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα σε ημερίδα που διοργανώνει η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με θέμα «Αλκοόλ: Ολη η ιατρική πραγματικότητα». Βάσει των στατιστικών μελετών, το ποσοστό του πληθυσμού που σε κάποιο... διάστημα της ζωής του καταναλώνει αλκοόλ ανέρχεται στο 90%. Οσον αφορά τους Ελληνες, το 34% δηλώνει ότι μία ή και αρκετές φορές την εβδομάδα καταναλώνει πέντε ή και περισσότερα αλκοολούχα ποτά, ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 29%. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ ξεκινά από την παιδική ηλικία, καθώς τα αγόρια αρχίζουν να πίνουν από τα 12 και τα κορίτσια από τα 13.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελάκη, που έχει και την επίβλεψη του επιστημονικού προγράμματος της ημερίδας: «Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα για την Ελλάδα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης».
Τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ παρατηρούνται στην Ιρλανδία (44%), στη Ρουμανία (39%), στη Γερμανία και την Αυστρία (36%), ενώ τα χαμηλότερα καταγράφονται στη Λετονία, στη Σουηδία και το Λουξεμβούργο, όπου κυμαίνονται στο 11%, 13% και 14% αντίστοιχα.
Οσον αφορά τη χώρα μας, όπως λένε στην «Espresso» ειδικοί επιστήμονες, το πρόβλημα του αλκοολισμού αναμένεται να αυξηθεί και λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει σήμερα τους Ελληνες. «Η χρήση αλκοόλ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, το οποίο όσο χαμηλότερο είναι, τόσο αυξάνει την εξάρτηση. Ο αλκοολισμός στη χώρα μας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και εν μέσω οικονομικής κρίσης, ολοένα και θα διογκώνεται» λέει στην «Espresso» η ψυχολόγος του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Χριστίνα Δημητρακάκη, ενώ σε ερώτηση για τους ανήλικους αλκοολικούς, τονίζει: «Και οι ανήλικοι πίνουν σήμερα περισσότερο, ενώ στη χώρα μας αυξάνεται και η επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ (binge driking), όπου καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε μία περίσταση, π.χ. κατά την έξοδο του Σαββατοκύριακου. Ακόμη, οι νέοι οδηγούνται στον αλκοολισμό και εξαιτίας του καταιγισμού των διαφημιστικών μηνυμάτων για τα οινοπνευματώδη ποτά». Τέλος, όσον αφορά τις αιτίες που οδηγούν στον αλκοολισμό, η κ. Δημητρακάκη εξηγεί: «Το αλκοόλ είναι ένας τρόπος αποφυγής του εσωτερικού πόνου. Ο εξαρτημένος, πίνοντας, μουδιάζει τις αισθήσεις του, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει επώδυνες καταστάσεις, είτε οικογενειακής είτε προσωπικής φύσης».
Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης «Νηφάλιοι», στη χώρα μας τα αγόρια αρχίζουν να πίνουν από την ηλικία των δώδεκα ετών, ενώ τα κορίτσια έναν χρόνο αργότερα. Οσον αφορά τους ενήλικες, η χρήση αλκοόλ θεωρείται προβληματική όταν επί καθημερινής βάσης φθάνει τα τρία ποτήρια (30 ml αλκοόλης), ενώ στις γυναίκες, όταν η ημερήσια κατανάλωση είναι δύο ποτήρια (20 ml αλκοόλης).
«Το πρόβλημα του αλκοολισμού στη χώρα μας είναι σοβαρό και ιδιαίτερα σε περιόδους κοινωνικού στρες, όπως αυτή που διανύουμε τώρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις η χρήση αλκοόλ αυξάνεται» λέει στην «Espresso» ο ψυχίατρος Παντελής Λαζαρίδης, ενώ ερωτηθείς για τις ψυχολογικές επιπτώσεις που προκαλεί το αλκοόλ στη ζωή του εθισμένου ατόμου, τονίζει: «Η εξάρτηση από το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, σε βίαιες συμπεριφορές, αλλά και στην αυτοκαταστροφή, δηλαδή στην αυτοκτονία».