Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Το παιδί-θαύμα του σελιλόιντ είναι Ελληνας!

«Σε είκοσι χρόνια από τώρα θα με παίρνουν στα σοβαρά στην Ελλάδα. Δυστυχώς εξακολουθεί να είναι η Μήδεια που τρώει τα παιδιά της!» Τάδε έφη Στέφανος Σιταράς -μόλις 20 Μαΐων- που άρχισε να γράφει και να σκηνοθετεί ταινίες από την τρυφερή ηλικία των 11 ετών. Στο παλμαρέ του έχει ήδη διεθνές βραβείο κινηματογράφου, αφού βραβεύτηκε στα αμερικανικά Εννy Αwards για το φιλμ «Χρώματα της Δύσης» που καταπιάνεται με τη Σμύρνη, με τον Γιάννη Ζουγανέλη. Απέσπασε βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και μοντάζ.

Ο 20χρονος σκηνοθέτης εξομολογείται στην «Espresso» το παράπονό του. «Η Ελλάδα είναι δύσβατη, δεν καταλαβαίνω γιατί» λέει βαθιά απογοητευμένος. «Ολα γίνονται δύσκολα και αργά. Στην Αμερική σε τρία χρόνια έκανα επαφές, γνώρισα κινηματογραφικούς παράγοντες, βρήκα δουλειές και προχωράω σε δρόμο σταθερά ανηφορικό. Εδώ προσπαθώ ένα χρόνο να κλείσω ραντεβού με ένα συγκεκριμένο άτομο και δεν μπορώ. Ποιος ξέρει γιατί... Εδώ, αν δεν είσαι πάνω από 40 ετών, κανείς δεν σε παίρνει στα σοβαρά. Εχω λοιπόν... είκοσι χρόνια μέχρι τους πείσω, να γυρίσω πίσω και να κάνω ταινίες στον τόπο μου!»

Γεννημένος στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του ’89, στα 13 του φοίτησε στο New York Film Academy, στο Παρίσι. Στα 14 του -πραγματικό παιδί θαύμα- έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη μεγάλη του ταινία στην Ελλάδα, το «Γαλάζιο και Πορτοκαλί», με θέμα τον ξεριζωμό από τη Σμύρνη. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις «Νύχτες Πρεμιέρας» του 2005. Ο διεθνούς φήμης Ελληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς επαίνεσε τότε τον Στέφανο για τη δουλειά του. Τα φώτα στράφηκαν τότε στον 15χρονο δημιουργό, αλλά μετά τον ξέχασαν... Το 2009 σκηνοθέτησε ακόμα πέντε ταινίες μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων τα «Χρώματα της Δύσης» με τον Γιάννη Ζουγανέλη, η οποία ήδη έχει αρχίσει να... μαζεύει βραβεία.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι πρόσφατα η ταινία του «Photographia» απέσπασε δύο βραβεία στο Μιλάνο και την Ινδία, μεταξύ των οποίων και για τη σκηνοθεσία.