Στο Βοτανικό το πρώτο ισλαμικό τέμενος της Αθήνας
Και το όνομα αυτού, Βοτανικός! Εκεί θα κατασκευαστεί, και μάλιστα σύντομα, το πρώτο ισλαμικό τέμενος της Αθήνας, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή νόμου του 2006 και να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της μουσουλμανικής κοινότητας.Το πρώτο τζαμί της Αθήνας θα βρίσκεται στην Ιερά Οδό, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την οδό Μαρκόνι και από τον σταθμό «Ελαιώνας» του Μετρό. Σήμερα στην περιοχή αυτή λειτουργούν διάφορες βιοτεχνίες, μάντρες αυτοκινήτων και οικοδομικών υλικών, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη... είναι η επιβάρυνση από την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε λίγα χρόνια η εικόνα θα είναι τελείως διαφορετική, αφού εκεί κοντά θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, ενώ προγραμματίζεται και η διαπλάτυνση των γύρω δρόμων.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, η είσοδος του τεμένους θα βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού. Το οικοδόμημα θα έχει χωρητικότητα περίπου πεντακοσίων ατόμων και «θα ενταχθεί οργανικά σε έναν ευρύτερο ανοιχτό χώρο πρασίνου», όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ωστόσο δεν θα διαθέτει μιναρέ. Σε ό,τι αφορά τον ΚΣΑΝ, αυτός θα μεταστεγαστεί σε άλλο σημείο μέσα στο Ναυτικό Οχυρό Βοτανικού.
Ευχαριστημένος από τη δρομολόγηση του έργου δηλώνει ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας Ελλάδος Ναΐμ Ελγαντούρ, ο οποίος τονίζει ότι το τέμενος είναι αναγκαίο για τους χιλιάδες ξένους αλλά και Ελλληνες, όπως λέει, μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα. Παράλληλα υπόσχεται πως, όταν το τέμενος ξεκινήσει να λειτουργεί, θα κλείσουν τα περισσότερα από τα δεκάδες ανεπίσημα τζαμιά που υπάρχουν σήμερα στην πρωτεύουσα. «Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται σε αποθήκες και υπόγεια γκαράζ. Αυτό δεν είναι σωστό, δεν ταιριάζει με τον πολιτισμό μας» αναφέρει ο κ. Ελγαντούρ και τονίζει πως η Ενωση «θα μπει μπροστά για να κλείσουν» όσοι χώροι προσευχής βρίσκονται σήμερα σε περιοχές της Αθήνας που θα εξυπηρετούνται από το τέμενος του Βοτανικού.
Ο κ. Ελγαντούρ έχει αιγυπτιακή καταγωγή αλλά έχει πάρει την ελληνική υπηκοότητα και έχει υπηρετήσει στον ελληνικό Στρατό. Κατά κάποιο τρόπο θεωρεί τις εξελίξεις αυτές επιτυχία δική του και της Ενωσης, αφού, όπως λέει ο ίδιος, με δική τους επιστολή το 2006 προς την τότε υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ψήφιση του σχετικού νόμου, ενώ με μια πρόσφατη επιστολή τους προς τον νυν υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο «ξεκόλλησε» η υπόθεση που είχε παγώσει εδώ και καιρό.
«Εμείς προτείναμε να είναι ελληνικό τέμενος, με την έννοια κανένα ξένο κράτος να μη βάλει λεφτά, για να μην έχει τον πάνω λόγο» αναφέρει ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης και προσθέτει ότι οι ίδιοι θέλουν το τέμενος «να μην είναι κάτι τεράστιο και να μη χτυπάει άσχημα στο μάτι».
Σε ό,τι αφορά τον ιμάμη, ο κ. Ελγαντούρ ζητεί το υπουργείο Παιδείας να επιλέγει έναν από εκείνους που θα προτείνει η Ενωση. «Θέλουμε να είναι δραστήριος, δυνατός, μορφωμένος για να μαζέψει τον κόσμο γύρω του και να τους διδάξει το σωστό Ισλάμ» λέει χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχει ακραίο Ισλάμ, αυτά είναι πολιτικά. Το Ισλάμ είναι μια θρησκεία ειρήνης, αγάπης, προσφέρει στην κοινωνία, όπως ακριβώς ζούμε εμείς οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα. Την αγαπάμε, τη σεβόσαστε, την υπερασπιζόμαστε» υπογραμμίζει.
Πάντως, ο κ. Ελγαντούρ δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το τέμενος Αθηνών δεν θα διαθέτει μιναρέ, ενώ θεωρεί πολύ μικρή τη χωρητικότητα των 500 ατόμων. «Ας το σκεφτούν καλύτερα. Εμείς είχαμε προτείνει στο υπουργείο Παιδείας να είναι 2.500 τ.μ. και να έχει δύο ορόφους για να μπορούν να πάνε 5.000 άτομα» καταλήγει.
espreso