Φωνάξτε, κάνει καλό!!
Οι πάσχοντες από καρδιοπάθεια καλό είναι να εξετάσουν προσεκτικά πώς ακριβώς διαχειρίζονται τον θυμό τους. Μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι όσοι τον καταπνίγουν, διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή να πεθάνουν από καρδιολογικά αίτια μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι τους κάνουν καλό και οι «εκρήξεις» θυμού, σπεύδει να διευκρινίσει ο ερευνητής δρ Γιόζαν Ντενολέτ, από το Πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ στην Ολλανδία. Και αυτό, διότι άλλες μελέτες έχουν δείξει πως και αυτές είναι επιζήμιες για την καρδιά.
«Πιστεύω πως είναι σημαντικό να βρουν μια μέση λύση για να διαχειριστούν τον θυμό τους με πιο εποικοδομητικό τρόπο», τονίζει.
Ο θυμός μπορεί να περιορίσει τη ροή αίματος στην καρδιά και να οδηγήσει σε καρδιακή αρρυθμία, ενώ έχει σχετιστεί με... αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου στους οξύθυμους ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως όταν καταπνίγεται, επίσης πλήττει την υγεία της καρδιάς.
Στη νέα μελέτη οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 644 πάσχοντες από στεφανιαία νόσο, τους οποίους παρακολουθούσαν επί έξι χρόνια. Στο διάστημα αυτό, το 20% των ασθενών υπέστησαν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο _ δηλαδή υπέστησαν έμφραγμα, χρειάστηκαν επέμβαση για να διανοιχτεί κάποια αποφραγμένη αρτηρία ή έχασαν τη ζωή τους από καρδιολογικά αίτια.
Οπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, όσοι εθελοντές είχαν την τάση να καταπνίγουν τον θυμό τους και να μην τον εκφράζουν, διέτρεχαν τετραπλάσιο κίνδυνο από τους υπόλοιπους να υποστούν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο.
Το εύρημα αυτό δεν σημαίνει πως όσοι καταπνίγουν τον θυμό τους είναι καταδικασμένοι να είναι άρρωστοι, επισημαίνει ο δρ Ντενολέτ. Επειδή, ωστόσο, ο θυμός είναι ένα από τα συναισθήματα που μας λένε ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα θέλαμε, θα πρέπει να μάθουμε να του δίνουμε σημασία, να τον ελέγχουμε και να τον εκφράζουμε με ελεγχόμενο τρόπο.
τανεα