Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Η ταφόπλακα..

Νέα σκληρά μέτρα ανακοίνωσε πριν λίγο ο Υπ. Οικονομία Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τα μέτρα θα έχουν 3ετή ορίζοντα. Σε ότι αφορά τα μέτρα ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε νέα δραστική μείωση των επιδομάτων στο δημόσιο κατά 8 %, ενώ για τον 13 και 14 μισθό είπε ότι "οριζοποιούνται" στα ποσά των 250 Ευρώ για Πάσχα και άδεια και 500 Ευρώ για Χριστούγεννα για μισθούς που δεν ξεπερνούν τις... 3000 μικτά.

Για τις περικοπές στην 13η και 14η σύνταξη ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι καθορίζονται ανάλογα στα ποσά των 200 και 400 ευρώ για συντάξεις που δεν ξεπερνούν τις 2.500.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι τα μέτρα δεν θίγουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα εισοδηματικά, ωστόσο αυξάνεται το όριο απολύσεων του 2% μηνιαίως και μειώνονται οι αποζημιώσεις για απολύσεις.

Θα γίνεται επανέλεγχος στις συντάξεις και θα υπάρξουν περικοπές στα βαρέα κι ανθυγιεινά ενώ θα υπάρξει και μείωση των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και περικοπή του επιδόματος αλληλεγγύης

Στον ιδιωτικό τομέα

- Καμία αλλαγή στον 13-14ο τομέα

- Το όριο απολύσεων αλλάζει όπως και η αποζημίωση

- Αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας

- Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης γυναικών

- Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3

- Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

- Εξυγίανση του ΟΣΕ

- Προσέγγιση ξένων επενδύσεων

- Δημιουργία ταμείου χρηματοικονομικής πιστότητας για το τραπεζικό σύστημα και συνοδεύεται από το σκέλος των εγγυήσεων των καταθέσεων

Δημοσιονομικά μέτρα

- Αύξηση του ΦΠΑ στο 23%

- Αύξηση 10% σε φόρο ποτών, τσιγάρων

- Αύξηση φόρου αυθαιρέων

- Αναμόρφωση του δώρου των δημοσίων υπαλλήλων

- Θα δωθούν 250 ευρώ για δώρο Πάσχα και επιδομα αδείας και 500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων και μόνο σε όσους δεν ξεπρνούν τα 3.000 ευρω μεικτά το μήνα

- Αναμόρφωση του δώρου των συνταξιοούχων

- Θα δωθούν 200 ευρώ για δώρο Πάσχα και επιδομα αδείας και 400 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων και μόνο σε όσους δεν ξεπρνούν τα 2.500 ευρω μεικτά το μήνα

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μέσω συνέντευξης Τύπου δίνει τις λεπτομέρειες των μέτρων και αμέσως μετά μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, καθώς το απόγευμα συνεδριάζει το Eurogroup, προκειμένου να οριστικοποιήσει το ποσό του δανείου που θα διατεθεί στην Ελλάδα.

Οι αποφάσεις του Eurogroup θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έχει προγραμματισθεί για τις 19:00 ώρα Ελλάδας, από τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, η δέσμη των σκληρών μέτρων θα κατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος περί τα μέσα της εβδομάδας.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για την τελική συμφωνία, ενώ στη συνέχεια υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνεδριάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το τελικό σχέδιο στήριξης, ενδεχομένως, χρειαστεί επικύρωση σε επίπεδο Κορυφής και σε αυτήν την περίπτωση προγραμματίζεται Σύνοδος Κορυφής του Eurogroup προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (7 ή 8 Μαΐου) ή στις αρχές της μεθεπόμενης (10 Μαΐου).