Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Τα «πιράνχας» δαγκώνουν ακόμη...

Τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές νοσοκομειακών υλικών και μηχανημάτων μεταξύ των νοσοκομείων αποκαλύπτει η έρευνα του υπουργείου Υγείας και της Δικαιοσύνης, ενώ έρχονται και διώξεις

"ΦΕΥΓΩ πριν με φάνε και μένα τα πιράνχας" είχε πει το 2002 ο κ. Αλ.Παπαδόπουλος προτού εγκαταλείψει το υπουργείο Υγείας. Δύο χρόνια αργότερα το υπουργείο ανέλαβε ο κ. Ν. Κακλαμάνης και σε συνέντευξή του στο "Βήμα" ομολογούσε τότε ότι τα "πιράνχας" στα νοσοκομεία ζουν και βασιλεύουν. "Φοβάμαι μη με φάνε κι εμένα" σημείωνε, και έπειτα από δύο.. χρόνια αποχωρούσε, απογοητευμένος κι εκείνος, για να διεκδικήσει τον Δήμο της Αθήνας, διαπιστώνοντας ότι δύσκολα μπορεί να μπει τάξη στον χώρο της Υγείας.

Τέσσερα χρόνια μετά, τα "πιράνχας" όχι μόνο ζουν αλλά έχουν γίνει και τετράπαχα! Οι προμηθευτές νοσοκομειακών υλικών και ιατρικών μηχανημάτων, με τη συνεργασία ιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων και διοικητών των νοσοκομείων, έχουν στήσει ένα απίστευτο φαγοπότι, το οποίο διπλασίασε τις δαπάνες για την Υγεία από 1,5 δισ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Από παντού, οι πάντες βγάζουν κέρδη. Από το οινόπνευμα και τις γάζες ως τους σπόγγους απορρόφησης και τα νεφροειδή, από τα στεντ και τους απινιδωτές, ως τους καθετήρες, τους τεχνητούς μήνιγγες και τα ορθοπαιδικά υλικά, όλοι βγάζουν κέρδη που αγγίζουν ως και το 1.000% σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία, σε σχέση με τις τιμές των ίδιων υλικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Κύπρο.

Τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές και που παρουσιάζει "Το Βήμα" είναι πραγματικά απίστευτα. Το ίδιο υλικό, της ίδιας εταιρείας, που χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία 100 ευρώ από κάθε νοσοκομείο του Λονδίνου ή της Μαδρίτης, στην Ελλάδα χρεώνεται από 300 ως 3.000 ευρώ, ανάλογα με το πόσο θα κερδοσκοπήσουν οι γιατροί και οι προμηθευτές σε κάθε νοσοκομείο! Η ίδια ακτινογραφία ή η ίδια θεραπεία χρεώνεται με άλλο κοστολόγιο στον "Ευαγγελισμό" και με άλλο στην Πάτρα ή στην Αλεξανδρούπολη, επειδή πληρώνουν αδιαμαρτύρητα τα ασφαλιστικά ταμεία!

Παρ΄ όλα αυτά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και τα χρέη των νοσοκομείων καθώς στα χειρουργεία, αλλά και στους θαλάμους, επικρατεί καθεστώς απόλυτου χάους και η λογική "ο κλέψας του κλέψαντος". Για μια επέμβαση χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα και υλικά πολύ περισσότερα από αυτά που προβλέπουν τα βιβλία της Ιατρικής. Υπάρχουν νοσοκομεία που παραλαμβάνουν εν γνώσει τους άχρηστα υλικά, επειδή μόνο με αυτόν τον τρόπο οι προμηθευτές ρίχνουν τις τιμές στα χρήσιμα.

Οι νοσηλευτές χρησιμοποιούν τα αναλώσιμα υλικά χωρίς καμιά φειδώ και χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα να παίρνουν υλικά για το σπίτι ακόμη και οι αποκλειστικές νοσοκόμες που δεν ανήκουν στο δυναμικό των νοσοκομείων.
tovima