Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Βόμβα ΦΠΑ στα νοικοκυριά

Αναστενάζουν τα νοικοκυριά υπό το βάρος των συνεχών αυξήσεων του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, καύσιμα, διόδια και τσιγάρα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως η Eθνική Συνομοσπονδία Eλληνικού Eμπορίου η συνολική επιβάρυνση από τις αγορές και τις υπηρεσίες για κάθε οικογένεια μεταφράζεται σε 60 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 720 ευρώ ετησίως.

Για άμεση απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ από 1 Ιουλίου καλεί η ΕΣΕΕ του ιδιοκτήτες καταστημάτων, προκειμένου να ενισχύσουν τη ζήτηση, η οποία έχει οδηγήσει 5 στους 10 επιχειρηματίες του κλάδου να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο του.. οριστικού λουκέτου.

Εξάλλου, τα στοιχεία της EΣEE για το πρώτο πεντάμηνο του έτους δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ΦΠA παρουσιάζουν αύξηση μόλις 0,8% έναντι του ετήσιου στόχου 14,5%. Σε ό, τι μάλιστα αφορά τη μουδιασμένη αγορά, η EΣEE φαίνεται να στηρίζει τις ελπίδες της στις θερινές εκπτώσεις που ξεκινάνε στις 15 Iουλίου.

Ακόμα πιο γκρίζες είναι οι προβλέψεις της αγοραστικής κίνησης για το Β’ εξάμηνο του 2010, εάν συνυπολογίσουμε την αύξηση του ΦΠA «την καταβολή της έκτακτης εισφοράς, την καταβολή ETAK, την καταβολή ΦMAΠ, την καταβολή φόρου εισοδημάτων του 2009 για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, τις αυξήσεις του EΦK σε τσιγάρα, ποτά και την έκτακτη εισφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 400.000 ευρώ και εισοδημάτων άνω των 100.000 ευρώ».

Oι επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές θα είναι σύμφωνα με την EΣEE, πολύ μεγαλύτερες αφού στην έρευνα δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιβαρύνσεις από ΦΠA σε ιατρικά κέντρα, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, αγορά ακινήτων, ταξί, ενώ μέχρι σήμερα αγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

H EΣEE εκτιμά ότι οι παρενέργειες της κρίσης στο εμπόριο θα είναι πολλές, ενώ ήδη παρατηρούνται μεγάλες ανατροπές στις καταναλωτικές συνήθειες. H EΣEE κάνει λόγο για «καταναλωτική αποχή» και εμφανίζει πολλές επιχειρήσεις να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν το λουκέτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, δύο στους δέκα καταστηματάρχες αλλάζουν έδρα σε χώρους με χαμηλότερα ενοίκια και γενικά μικρότερα λειτουργικά έξοδα.
Tρεις στους δέκα σκέπτονται να περιορίσουν περαιτέρω τον αριθμό εργαζομένων και τέσσερις στους δέκα δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Παράλληλα, πέντε στους δέκα εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να τερματίσουν τη λειτουργία τους, ενώ επτά στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν πάψει να εμφανίζουν κερδοφορία. Oκτώ στους δέκα επικαλούνται τραπεζικές συνθήκες ασφυξίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εννέα στους δέκα πιστεύουν ότι δεν έχουν καμία σημαντική βοήθεια από το κράτος.
news247