Φεύγουν οι οικονομικοί μετανάστες απο την χώρα μας..
ΕΔΩ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΕΥΓΑΝ;;;Οι οικονομικοί μετανάστες που κατέφυγαν στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον φεύγουν πια από τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η οικοδομική δραστηριότητα!
Η Σαββούλα Μυλωνά είναι υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου στο κέντρο της Αθήνας. «Οι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν είναι νέοι που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και ελπίζουν ότι επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη θα κάνουν μια νέα αρχή. Πρόσφατα, για παράδειγμα, ένας νεαρός που ήρθε για να βγάλει εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την πατρίδα του μου είπε ότι.. τους τελευταίους τέσσερις μήνες δεν έχει κάνει ούτε ένα μεροκάματο. Οι οικογενειάρχες δεν φεύγουν εύκολα από την Ελλάδα, αφενός γιατί ο ένας από τους δύο συζύγους συνήθως έχει δουλειά και αφετέρου γιατί είναι δύσκολο για τα παιδιά που έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο να ξεκινήσουν από την αρχή στην Αλβανία» τονίζει η κ. Μυλωνά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Αλβανών Μεταναστών Αντριάν Νταούλια λέει στην «Espresso»: «Οι Αλβανοί αποτελούν το 67% επί του συνόλου των οικονομικών μεταναστών που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα. Από αυτούς, το 80% δουλεύει στην οικοδομή, το 10% στον τουρισμό και το υπόλοιπο 10% κάνει διάφορα επαγγέλματα. Ηταν, λοιπόν, φυσικό επόμενο η κρίση που πλήττει τον κλάδο της οικοδομής να μας επηρεάσει κι εμάς. Πλέον δεν δουλεύουμε όλες τις μέρες της εβδομάδας, όπως πριν. Η γνώμη μου, πάντως, είναι ότι αυτοί που έχουν δουλέψει σκληρά και έχουν κάνει οικονομίες δεν θα φύγουν από τη χώρα».
Σύμφωνα με τον Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι απελπιστική και για τους συμπατριώτες του που εργάζονται στα εργοστάσια και στα χωράφια. Η ανεργία, τα χαμηλά ημερομίσθια και η αδυναμία των εργοδοτών να καταβάλλουν κανονικκά τα δεδουλευμένα στους εργάτες έχουν κάνει πολλούς συμπατριώτες του να ετοιμάζονται να φύγουν από την Ελλάδα και να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία και η Αγγλία. «Οι περισσότεροι που φεύγουν είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση στην Ελλάδα, γιατί λόγω της κρίσης έχουν κοπεί πολλά μεροκάματα και μένουν απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα» τονίζει ο κ. Ασλάμ.
Η Ιωάννα Διακόνου γνώρισε τον σύζυγό της στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη χώρα το 1997. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί και κάνει αρχισυνταξία στην «Εφημερίδα των Ρουμάνων». Λέει για την κρίση στην Ελλάδα: «Βαδίζουμε παράλληλα ως λαοί και αυτό είναι κάτι που με στενοχωρεί πολύ. Είναι τουλάχιστον θλιβερό να βλέπεις να γίνονται κι εδώ τα ίδια λάθη. Οι άνθρωποι που μας κυβερνάνε στην Ελλάδα και στη Ρουμανία βλέπουν μόνο αριθμούς, δεν βλέπουν ανθρώπους». Συμπληρώνει δε πως πολλοί συμπατριώτες της έφυγαν τον τελευταίο χρόνο από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου, και φθάνοντας στην Ελλάδα βρήκαν ακριβώς την ίδια κατάσταση.
«Ενας συμπατριώτης μου έφυγε από την Αργεντινή για να γλιτώσει από το ΔΝΤ και το ξαναβρήκε μπροστά του στη Ρουμανία και κατόπιν στην Ελλάδα. Αν χειροτερέψουν πολύ τα πράγματα, οι Ρουμάνοι θα φύγουν από την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν φύγει πολλοί γιατί ο κατώτατος μισθός εκεί φθάνει τα 170 ευρώ και η μικρότερη σύνταξη τα 90 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα» επισημαίνει η κυρία Διακόνου.
Σύμφωνα, τέλος, με την ανταποκρίτρια Μπόικα Ατανασόβα από τη Βουλγαρία, οι οικονομικοί μετανάστες είναι οι πρώτοι που χάνουν τη δουλειά τους με την αύξηση της ανεργίας. «Πολλές γυναίκες εργάζονται στη λεγόμενη "εσωτερική εργασία", προσφέροντας φροντίδα σε ηλικιωμένους και παιδιά. Τα πράγματα πλέον είναι πιο δύσκολα, γιατί οι ελληνικές οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος της οικιακής βοηθού» τονίζει.
esspreso