Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Προσωρινά τα μέτρα λέει ο Τρισέ..

Στο 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το κύριο επιτόκιό της. Η απόφαση αυτή αναμενόταν από τους αναλυτές. Το επιτόκιο βρίσκεται σ' αυτό το ιστορικά χαμηλό επίπεδο από το Μάιο του 2009.

Νωρίτερα, και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιό της στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, ενώ δεν μετέβαλε ούτε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, η Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των χρηματαγορών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να βελτιώνεται το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να... εμφανίζει μετριοπαθή ρυθμό ανάπτυξης το 2010.

"Κοιτώντας μπροστά, περιμένουμε ανάπτυξη της οικονομίας με μετριοπαθή ρυθμό, σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων εντάσεων σε τμήματα ορισμένων χρηματοοικονομικών αγορών αλλά και ασυνήθιστης αβεβαιότητας".

Ο ίδιος χαρακτήρισε «κατάλληλα» τα επίπεδα των επιτοκίων, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ότι χρειάζεται για να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τιμών. Όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, είπε ότι ενδεχομένως να διατηρηθούν. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι η απόφαση της Τράπεζας, η οποία ήταν πρωτοφανής στην ιστορία του θεσμού, για την αγορά ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες, δεν αλλάζει τίποτε όσον αφορά την προσήλωσή της στον αγώνα κατά του πληθωρισμού.

Παράλληλα είπε ότι τα έκτακτα μέτρα που έχει δρομολογήσει η ΕΚΤ θα πρέπει να θεωρούνται «προσωρινά» ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο ενιαίο νόμισμα. Το ευρώ είναι ένα «πολύ αξιόπιστο» νόμισμα, δήλωσε ο Τρισέ, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα πέφτοντας σε επίπεδα ρεκόρ σε σχέση με το δολάριο.
tanea