Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη Παπανδρέου στην εφημερίδα Der Standard

"Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, πρέπει να επενδύσει στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην ύπαρξη κοινωνικού κράτους", τονίζει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ.

Στην ολοσέλιδη συνέντευξή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής επευφημήθηκε από εκατοντάδες κορυφαίους εκπροσώπους διεθνών τραπεζικών και χρηματοικονομικών ιδρυμάτων, ως κεντρικός εισηγητής στο εαρινό συνέδριο του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοικονομικών στη Βιέννη, ζητεί από την Ευρώπη να μην προβεί σε εξοντωτικές οικονομίες, αλλά να επενδύσει για την ανάπτυξή της και, προκειμένου να αποκτήσει πόρους, να θεσπίσει φόρους χρηματοοικονομικών συναλλαγών και να προχωρήσει στην.. έκδοση Ευρωομολόγων.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι η Ελλάδα διαθέτει προϊόντα για εξειδικευμένες αγορές (μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό, στη γεωργία, στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) αλλά και δυνατότητες, που άφησαν ανεκμετάλλευτες και δεν επένδυσαν σε αυτές, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκαλώντας πολλά χρέη.

Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να αποτραπεί η απειλή κινδύνου απώλειας της δουλειάς, της σύνταξης και του ευρώ, με την οποία ζουν εδώ και οκτώ μήνες οι Έλληνες, οι οποίοι ταράζονται από φημολογίες και φόβους".

Επισημαίνει την ανάγκη πως, πέρα από τις μειώσεις στη δημόσια διοίκηση και τα χρέη σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες επενδύσεων από την Ευρώπη και να αναδειχθεί ο φυσικός πλούτος.

Ο ίδιος συζήτησε με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, την επιβολή φόρου χρηματοικονομικών συναλλαγών, φόρου εκπομπής ρύπων, την εισαγωγή euro-bonds ως ευρωπαϊκή πηγή εσόδων για υποδομές και εκπαίδευση, αλλά και τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να αρχίσουν πάλι να επενδύουν.

Σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρώπη αντέδρασε γρήγορα και συνεργάστηκε, «η ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι πραγματική και ήταν πολύ βασικό να γίνει αυτό ορατό, καθώς πολλές διακυμάνσεις οφείλονταν στον ισχυρισμό ότι η Ευρώπη δεν ήταν ικανή να αντιδράσει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την άποψη πως μέσα στους περασμένους μήνες υπήρξε πληθώρα δυσκολιών, αλλά η περίοδος των αποφάσεων για τη λιτότητα ήταν η σκληρότερη. "Όμως, από την άλλη πλευρά, ορισμένες φορές απαιτείται η λήψη δύσκολων αποφάσεων", λέει.

Η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού συνοδεύεται από βιογραφικό και φωτογραφία του, στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας καθώς και από διάφορες επισημάνσεις από την πλευρά των δύο συντακτών της εφημερίδας, όπως για τα προβλήματα με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι Σοσιαλιστές, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση, και για τα γεγονότα, που επακολούθησαν.
nooz