Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Προβλήματα με το εφαπαξ

Σχέδιο τεσσάρων παραμέτρων καταπόνησε η κυβέρνηση με σκοπό να εξασφαλιστεί η καταβολή του εφάπαξ σε τουλάχιστον 19.000 δικαιούχους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται στο… «περίμενε» ενώ με το χρόνο αναμονής να φτάνει τα δύο έτη ήδη περίπου 400 δικαιούχοι έχουν απεβιώσει προτού πάρουν το επίδομα εφάπαξ που δικαιούταν

Το σχέδιο της κυβέρνησης, που έχει στόχο να επιταχύνει την καταβολή του εφάπαξ που σήμερα καθυστερεί από αρκετούς μήνες έως κάποια χρόνια, προβλέπει τη σωτηρία του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων το οποίο χρειάζεται αυτή τη στιγμή πάνω από.. 800 εκ. ευρώ και υπολογίζεται ότι ο το νούμερο αυτό θα αυξηθεί αρκετά τους επόμενους μήνες με βάση το ρυθμό συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων

Τα τέσσερα μέτρα της κυβέρνησηςγια τη «διάσωση» του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων περιλαμβάνουν τον εσωτερικό δανεισμό περίπου 300 εκ. ευρώ του ΤΠΔΥ από το ΤΕΑΔΥ το οποίο θα αποδοθεί σε περίπου 7.500 δικαιούχους του εφάπαξ, την επιβολή ειδικής εισφοράς σε όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων πέραν της παρακράτησης του 4% στο βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, την ένταξη στο Ταμείο Πρόνοιας 50.000 εργαζομένων αορίστου χρόνου και, τέλος, εξετάζεται (περισσότερο ως εναλλακτική λύση) και νέο δάνειο 300 εκ. ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ρωμανιάς: «Μεγάλα τα προβλήματα με το εφάπαξ»
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ, κ. Γιώργος Ρωμανιάς, ανέφερε πως «η καταβολή του εφάπαξ παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα με τεράστιες ευθύνες από το κράτος, το οποίο οφείλει να πληρώσει τα χρήματα που έχει κατακρατήσει από το Ταμεία και ανήκουν στους εργαζόμενους».

Ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι το κράτος πρέπει να βρει μόνο του μια λύση «διαφορετικά θα καταφύγουν οι δικαιούχοι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα δικαιωθούν αναγκάζοντας το κράτος να βρει τρόπους για την καταβολή του εφάπαξ που δικαιούνται»

Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ ήταν επικριτικός προς τις πιλογές και τις αποφάσεις του κράτους σχετικά με το ΤΠΔΥ λέγοντας ότι ουσιαστικά το «βούλιαξαν» στα χρέη επειδή χορήγησαν σικαίωμα εφάπαξ σε μη δικαιούχους τονίζοντας επίσης ότι η δυνατότητα που δόθηκε κατά το παρελθόν σεμεγάλο αριθμό ασφαλισμένων να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης με ελάχιστες εισφορέςεπιβάρυνε πολύ το Ταμείο Πρόνοιας.
madata