Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Οι τράπεζες αναζητούν λεφτά από ιδιώτες

Αρκετοί υποψήφιοι δανειολήπτες φεύγουν από τις τράπεζες με άδειες τσέπες και ένας από τους λόγους είναι ότι αυτές δεν διαθέτουν πια την πολυπόθητη ρευστότητα παρελθόντων ετών, με αποτέλεσμα να αναζητούν «ζεστό» χρήμα για τη λειτουργία τους, αφού οι πόρτες του δανεισμού από τη διατραπεζική αγορά παραμένουν κλειστές.

Ετσι έχει φουντώσει η μάχη στις προθεσμιακές καταθέσεις με τα επιτόκια να φθάνουν ακόμα και το 5% για μεγάλα ποσά και αυτό είναι το δέλεαρ για τους.. καταθέτες.

Μικρές και μεγάλες τράπεζες «ρίχνουν» στην αγορά νέα, δελεαστικά προϊόντα, με κοινό παρονομαστή τις υψηλές αποδόσεις για όσους επιλέξουν να εμπιστευθούν σε αυτές τις οικονομίες τους.

Ετσι, για παραδοσιακές προθεσμιακές καταθέσεις, διάρκειας από 3 έως 12 μήνες, το επιτόκιο κυμαίνεται ανάμεσα στο 4% και 5% (για μεγάλα ποσά), ενώ στις λεγόμενες κλιμακωτές καταθέσεις υπάρχουν επιτόκια-κράχτες που φθάνουν ακόμα και το πρωτοφανές 10%. Οι κλιμακωτές καταθέσεις προσφέρουν κλιμακωτή αύξηση του επιτοκίου κάθε μήνα, δίνοντας υψηλότερες αποδόσεις σε όσους μείνουν «πιστοί» στην τράπεζα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως 24 μήνες.

Οι λόγοι για τους οποίους οι τράπεζες ωθούνται στο να αναζητήσουν χρήματα από τους καταθέτες, ανεβάζοντας αντίστοιχα τον πήχη των επιτοκίων είναι: Η απροθυμία δανεισμού προς τις ελληνικές τράπεζες από τις διεθνείς αγορές, η φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό και η αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το δέλεαρ των υψηλών αποδόσεων είναι τέτοιο ώστε ακόμα και για μικρές τράπεζες οι εισροές κεφαλαίων κατά κανόνα υπερβαίνουν τις εκροές, αφού οι επενδυτές προτιμούν μαζικά τον ασφαλή λιμένα των καταθέσεων, φεύγοντας από άλλες μορφές τοποθετήσεων, όπως π.χ. τα αμοιβαία κεφάλαια.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα συνολικά καταθετικά υπόλοιπα των τραπεζών ξεπερνούν τα 209 δισ. ευρώ. Μόνο στις προθεσμιακές καταθέσεις η αύξηση από την αρχή του έτους ξεπερνά το ποσό των 20 δισ. ευρώ!
esspreso