Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Η βενζίνη καίει τις διακοπές..

Απαγορευτικές καθιστούν τις διακοπές για πολλούς Έλληνες οι τιμές των καυσίμων, καθώς μετά τις απανωτές αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης, οι μετακινήσεις κοστίζουν πλέον πολύ ακριβά.

Τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε συγκεκριμένα πρατήρια εθνικών οδών άγγιξε το 1,7 ευρώ το λίτρο και όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", οι πρατηριούχοι προβλέπουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση, καθώς για τις υψηλές τιμές δεν φταίει αποκλειστικά η αισχροκέρδεια, αλλά η.. καταιγίδα φόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η Ελλάδα ήταν τον περασμένο Μάιο η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη στην αγορά καυσίμων.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στην Ελλάδα στο 1,52 ευρώ το λίτρο όταν στην Ολλανδία η αντίστοιχη τιμή ήταν στο 1,53 ευρώ. Ακολούθησε η Δανία με 1,48 ευρώ ανά λίτρο, το Βέλγιο και η Φινλανδία με την τιμή της αμόλυβδης να διαμορφώνεται στα 1,46 ευρώ το λίτρο, ενώ οι φθηνότερες χώρες σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. ήταν η Λετονία με τιμή 1,12 ευρώ το λίτρο, η Ρουμανία (1,07 ευρώ), η Βουλγαρία (1,04 ευρώ) και η Κύπρος με 1,04 ευρώ το λίτρο.

Έτσι, η κατάσταση που διαμορφώνεται για τους εκδρομείς εντός της Ελλάδας είναι αφόρητη. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος για τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη με επιστροφή, ήταν πέρσι 113 ευρώ και φέτος εκτοξεύτηκε στα 178,5 ευρώ, αν μάλιστα προσθέσουμε και τα διόδια τότε το κόστος ξεπερνά τα 200 ευρώ.

Χωρίς δηλαδή να υπολογιστούν ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια, οι τιμές της βενζίνης εξαφανίζουν τα χρήματα των πολιτών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το κόστος για διαδρομές 500 χιλιομέτρων για 15 ημέρες στην Κρήτη αυξήθηκε από τα 53,85 ευρώ πέρσι στα 85 ευρώ φέτος. Η τιμή της αμόλυβδης στους νομούς της Κρήτης και στις Κυκλάδες είναι σταθερά λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 1,7 ευρώ το λίτρο.
news247