Επισπεύδονται κατά ένα χρόνο τα διαρθρωτικά μέτρα του 2011
Η αρνητική πορεία των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο επαναπροσδιορίζει την πολιτική του ενισχύοντας τα υπάρχοντα μέτρα ή φέρνοντας πιο κοντά μέτρα που ήταν για το επόμενο έτος. «Και μέτρα του 2011 θα έρθουν πιο πριν», δήλωνε χθες στην «Ε» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας πως δεν μιλάμε για δημοσιονομικά, αλλά για διαρθρωτικά μέτρα. Τα στοιχεία που προκαλούν την αλλαγή πλεύσης εντοπίζονται σε «3» καίριους τομείς:1. Προϋπολογισμός. Τα περιορισμένα έσοδα και οι αυξημένες δαπάνες ανέκοψαν την πορεία μείωσης του ελλείμματος, το οποίο διαμορφώνεται στα 12.097 εκατ. ευρώ τέλη Ιουλίου, εμφανίζοντας απόκλιση 3.019 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου 15.116 εκατ. ευρώ που έχει τεθεί με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Τα έσοδα υστερούν κατά 1.346 εκατ. ευρώ στα 28.667 εκατ. έναντι στόχου 30.013 εκατ. Οι δαπάνες διαμορφώνονται στα.. 37.837 εκατ. ευρώ και υστερούν κατά 3.602 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου 41.439 εκατ. ευρώ, καθώς τον Ιούλιο πληρώθηκε το 25% των συνολικών τόκων της χρονιάς, ήτοι 3,2 δισ. ευρώ επί συνόλου 13 δισ. ευρώ.
Για -4% πάει το ΑΕΠ
2. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε συρρίκνωση του ΑΕΠ ή ύφεση 3,5% (44,02 δισ. ευρώ) για το δεύτερο τρίμηνο έναντι μείωσης 2,3% (44,69 δισ. ευρώ) στο πρώτο τρίμηνο, ήτοι 2,9% κατά μέσο όρο στο πρώτο εξάμηνο. Προβλέψεις κάνουν λόγο για δυσμενέστερες εξελίξεις στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ η τρόικα έχει μιλήσει για ύφεση 4% στο σύνολο του έτους.
Ανεργία: στο 12% από 8,5%
3. Η ανεργία αυξήθηκε στο 12% τον περασμένο Μάιο έναντι 8,5% τον αντίστοιχο περσινό μήνα και 11,9% ένα μήνα πριν, τον Απρίλιο του 2010. Οι άνεργοι φτάνουν πλέον τους 602.185, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 181.784 άτομα και οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 122.672 άτομα.
Οπως είναι φυσικό, το οικονομικό επιτελείο αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να επαναπροσδιορίσει την πολιτική του, καθώς βασικές παράμετροι του Μνημονίου παρουσιάζουν αποκλίσεις. Το βάρος πέφτει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ διαπιστώνεται πλέον πως πρέπει να επισπευσθούν μέτρα, διαρθρωτικά, από το 2011 που προβλέπει το Μνημόνιο. Η έξοδος από τον νέο σκόπελο της οικονομίας, όπως τονίζει στην «Ε» ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας, θα επέλθει μέσω πολιτικών:
Α. Την επίσπευση των διαρθρωτικών μέτρων. Εκτός των φετινών (κλειστά επαγγέλματα, υπηρεσίες, απελευθέρωση ενέργειας κ.λπ.), που αποφασίστηκαν να περάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, το οικονομικό επιτελείο προχωράει στην εξέταση των διαρθρωτικών μέτρων του 2011, που θα φέρει εντός των προσεχών τεσσεράμισι μηνών μέχρι τη λήξη του έτους. Αφορούν μεταξύ άλλων την άρση των εμποδίων και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την προώθηση των επενδύσεων, την απελευθέρωση δραστηριοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τη μείωση 20% διοικητικού βάρους βάσει δαπανών 2008 κ.λπ. (βλ. πίνακα). Σκοπός της πολιτικής αυτής είναι η ενίσχυση της οικονομίας και δη των επενδύσεων.
Κυνήγι φοροδιαφυγής
Β. Την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς η οικονομία συνεχίζει να έχει αυξημένη φοροδοτική ικανότητα. Το κυνήγι των πολυτελών σκαφών, των ακινήτων των off shore, των εταιρικών αυτοκινήτων κ.ά. έχει αρχίσει να αποδίδει. Στο πρώτο εξάμηνο έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα 2,5 δισ. ευρώ. Ακόμα κι αν προσφύγουν ορισμένοι αμφισβητώντας το πρόστιμο, πρέπει να πληρώσουν το 25%, οπότε θα εισρεύσουν 625 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Ανάλογο και πιθανότατα ακόμη πιο έντονο θα είναι το κυνήγι στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς αναζητούνται άλλα πλέον των 600 εκατ. ευρώ. Μόνο από τη φοροδιαφυγή καλύπτεται πλέον του 1 δισ. ευρώ από την υστέρηση των εσόδων.
Γ. Την περαιτέρω μείωση των δαπανών. Οι περιορισμένες εκταμιεύσεις κονδυλίων έχουν δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» 1 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νέο περιορισμό (πλην μισθών και συντάξεων) του ποσοστού μηνιαίας εκταμίευσης από το 8% στο 7%. Κίνηση που αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετο μαξιλάρι περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένουν τις αποδόσεις από επιδόματα - δώρα, που θα φανούν κυρίως τον Δεκέμβριο με την κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων, καθώς είναι ένας μισθός.
Δ. Την εγρήγορση στην είσπραξη των εσόδων. Κρίνεται πλέον αναγκαίο να επισπεύσουν σε όλους τους τομείς την είσπραξη των εσόδων. Εκτός του 1,2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα, εντείνουν τις διαδικασίες για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς έναντι φοροφυγάδων.
Εκκαθαριστικά για ακίνητα
Παράλληλα, επισπεύδουν την αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων τόσο από το εισόδημα όσο και από τα ακίνητα. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ταχυδρόμησε χθες την τρίτη παρτίδα των εκκαθαριστικών για τα ακίνητα, εκ των οποίων προκύπτει πληρωμή 26,86 εκατ. ευρώ για 53.035 ιδιοκτήτες (606.560 παίρνουν μηδενικό σημείωμα). Οι 8.446 πληρώνουν έκτακτη εισφορά 15,2 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί 2,06 εκατ. εκκαθαριστικά για πληρωμή φόρων 185,6 εκατ. ευρώ από 1,14 εκατ. επί συνόλου 1,65 εκατ. ιδιοκτητών, σχεδόν 1 στους 2 ή 41%.
Στο μεταξύ, ξεκινάει η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011. Από τις 20-25 Αυγούστου θα αρχίσουν οι επιτελικές συναντήσεις του υπουργείου Οικονομικών με τα άλλα υπουργεία, ώστε στις 20 Σεπτεμβρίου να έχουν καταλήξει στο κείμενο του προσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου και το οποίο θα εμπεριέχει και τα πρόσθετα δημοσιονομικά (έσοδα και δαπάνες) μέτρα 9,65 δισ. ευρώ ή 4,3% του ΑΕΠ του επόμενου έτους, και για τα οποία δεν τίθεται θέμα υλοποίησής τους μέσα στο τρέχον έτος.
enet.gr