Γιατί η υποτιθέμενη «Τρόικα» απαιτεί η ΔΕΗ να πουλήσει το 40% των Λιγνιτικών Μονάδων και των Υδροηλεκτρικών Σταθμών της.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ.Ε.ΗΑποκλειστικός σκοπός των επιδιώξεων της «Τρόικας» είναι να παραδοθεί η ΔΕΗ σε ιδιώτες για να κερδοσκοπήσουν μέσω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Καμία απολύτως σχέση και πουθενά στο Μνημόνιο δεν υπάρχει αναφορά για πωλήσεις Μονάδων της ΔΕΗ. Το θέμα των πωλήσεων Μονάδων τίθεται από «συγκεκριμένους κύκλους» μέσα από την ίδια τη χώρα εδώ και καιρό, από ιδιώτες που εποφθαλμιούν τον πλούτο που δημιούργησε η ΔΕΗ και θέλουν να τον αποκτήσουν για να κερδοσκοπούν μέσω των λογαριασμών 7.500.000 καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η όποια πώληση Μονάδων της ΔΕΗ καμία απολύτως επίπτωση και σχέση δεν έχει με το Δημόσιο Χρέος της χώρας. Η ΔΕΗ αναπτύσσεται συνεχώς μόνη της και στηρίζεται στις δικές της οικονομικές δυνάμεις. Η πιστοληπτική της ικανότητα είναι πολύ υψηλή και πάντοτε προσέλκυε τις.. τράπεζες που ποτέ δεν είχαν πρόβλημα με τη ΔΕΗ.
Τα έσοδα που μπορεί να προκύψουν από την πώληση της Μονάδων της, θα εμφανισθούν ως «έκτακτα κέρδη» που μπορεί να διανεμηθούν στο σύνολό τους ή εν μέρει στους Μετόχους, από τους οποίους το Δημόσιο κατέχει το 51% και οι ιδιώτες το 49%.
Τα έκτακτα κέρδη που θα προκύψουν από την πώληση Μονάδων της μπορεί να αποφέρουν κάποιο οικονομικό όφελος στο Δημόσιο, αλλά στα επόμενα χρόνια θα μειωθούν κατακόρυφα τα συνολικά ετήσια μερίσματα που θα εισπράττει το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ.
Η σημαντική μείωση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ – εάν γίνει αποδεκτή η απαίτηση της «Τρόικα» – θα αποστερήσει από τους οικιακούς καταναλωτές και τις ελληνικές επιχειρήσεις την «ασπίδα προστασίας» που παρέχει η ΔΕΗ σε περιόδους ενεργειακών και οικονομικών κρίσεων.
Η πώληση του 40% των λιγνιτικών Μονάδων και των Υδροηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ δεν θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό για να πέσουν οι τιμές του ρεύματος, γιατί οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι χαμηλότερες μεταξύ και των 15 χωρών της ευρωζώνης.
Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ γίνεται με κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια. Είναι ενδεικτικό των διαθέσεων των «ανταγωνιστών» της, ότι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που έχουν θεσπισθεί για να στηρίζουν τους πολύτεκνους και τους νησιώτες των μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.
Η επιδιωκόμενη πώληση λιγνιτικών Μονάδων αποβλέπει στο να περάσουν αυτές σε ιδιώτες, που θα μπορούν, έτσι, να αυξήσουν την χονδρική τιμή και τελικά τη λιανική τιμή ρεύματος προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Έτσι, οι σημερινοί ή άλλοι «ανταγωνιστές» της ΔΕΗ συντονισμένα θα μπορούν να εναρμονίζουν τις προσφερόμενες στη χονδρεμπορική αγορά τιμές των λιγνιτικών Μονάδων – που σήμερα δεν διαθέτουν – με αυτές των Μονάδων φυσικού αερίου που ελέγχουν ή με τις τιμές των εισαγομένων από αυτούς τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνοντας τα κέρδη τους σε βάρος των τελικών καταναλωτών.
Στρατηγικός στόχος των «ανταγωνιστών» της ΔΕΗ είναι να ελέγξουν τους υδροηλεκτρικούς Σταθμούς της, επειδή σήμερα με τις χαμηλές τιμές τους – λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων – δεν μπορούν οι «ανταγωνιστές» να θέσουν σε λειτουργία τις Μονάδες φυσικού αερίου που διαθέτουν.
Ήδη, οι « ανταγωνιστές » της ΔΕΗ έχουν αποδυθεί σε μια πολύπλευρη προσπάθεια επηρεασμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για να αυξηθούν οι τιμές των προσφερομένων για ηλεκτροπαραγωγή νερών της ΔΕΗ, προκειμένου να αυξηθεί η χονδρική τιμή – δηλαδή η Οριακή Τιμή Συστήματος – και να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Η «Τρόικα» και οι «ανταγωνιστές» της ΔΕΗ αδιαφορούν εάν τα νερά που συγκεντρώνει στους ταμιευτήρες της έχουν πολλαπλό σκοπό, όπως: διαχείριση νερών για αρδεύσιμες αγροτικές εκτάσεις, υδροδοτήσεις αστικών κέντρων, ικανοποίηση περιβαλλοντικών υποχρεώσεων κλπ.
Εάν πουληθούν υδροηλεκτρικοί Σταθμοί της ΔΕΗ σε ιδιώτες το επόμενο βήμα θα είναι αυτοί να αρχίσουν να πουλάνε νερά σε αγρότες και υδροδοτούμενους καταναλωτές, ενώ σήμερα η ΔΕΗ τους παρέχει άφθονα νερά δωρεάν – ενισχύοντας άμεσα τα εισοδήματα των αγροτών και την αγοραστική δύναμη των κατοίκων υδροδοτούμενων πόλεων (Θεσσαλονίκης κλπ).
Η πώληση Μονάδων της ΔΕΗ θα ανατρέψει κάθε προσπάθεια της χώρας να πραγματοποιήσει το δικό της Ενεργειακό Σχεδιασμό και Προγραμματισμό, που μόνο η ΔΕΗ μπορεί να πραγματοποιήσει σε όφελος της Ελληνικής Κοινωνίας και Εθνικής Οικονομίας.
Απολύσεις εργαζομένων της ΔΕΗ θα είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής ξεπουλήματος λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών Μονάδων της ΔΕΗ, με αρνητικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες. Χιλιάδες οικογένειες θα πληγούν ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, αφού ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλους εκείνους που άμεσα ή έμμεσα αντλούν εισοδήματα από τις λιγνιτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ.
Θα ακυρωθούν στην πράξη οι νέες προσλήψεις στη ΔΕΗ που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω ΑΣΕΠ, αφού οι ιδιώτες θα προσλαμβάνουν όσους εργαζόμενους θέλουν με τους όρους τους .
Η συρρίκνωση της ΔΕΗ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ηπειρωτική χώρα) θα προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες και στη συνέχιση της λειτουργίας των θερμικών Σταθμών της στα μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Κρήτη, Ρόδος, Μυτιλήνη κλπ), επειδή αυτοί οι Σταθμοί δουλεύουν με ζημίες. Η κατακόρυφη εκτίναξη των τιμών του ρεύματος στα νησιά θα είναι η αναπόφευκτη συνέπεια της υιοθέτησης των απαιτήσεων της «Τρόικας».
Η πώληση Μονάδων της ΔΕΗ σε περίοδο ύφεσης και μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα πλήξει ιδιαίτερα τα φτωχά στρώματα, καθώς η άνοδος των τιμών του ρεύματος θα τα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη «ενεργειακή ένδεια».
Σήμερα η ΔΕΗ στηρίζει ενεργά τη «μεγάλη βιομηχανία» με τις χαμηλές τιμές ρεύματος που τους προσφέρει. Μια αύξηση των τιμών του βιομηχανικού ρεύματος θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων ελληνικών βιομηχανιών (όσων έχουν απομείνει).
Η ΔΕΗ πραγματοποιεί πάρα πολλούς διακανονισμούς στους πελάτες της που έχουν δυσκολίες. Η πώληση Μονάδων της για να αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα προκαλέσει «ασφυξία» σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις με οικονομικές δυσκολίες.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα γίνει «φτωχότερη» και θα περιθωριοποιηθεί ακόμη περισσότερο εάν χαθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του παραγωγικού δυναμικού και της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας.
Το Δημόσιο – εάν δεχθεί να πουληθούν Μονάδες της ΔΕΗ – θα πουλήσει τα «χρυσαφικά» του που έχει στον τομέα της Ενέργειας, από τα ελάχιστα «χρυσαφικά» που του έχουν απομείνει. Εξήντα ολόκληρα χρόνια από την ίδρυση της ΔΕΗ, το 1950, που προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει ένα ανυπολόγιστο κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο, σήμερα, το 2010, με πρόσχημα το Μνημόνιο, «κάποιοι» προσπαθούν να αμαυρώσουν όλο αυτό το έργο για να το προσφέρουν στο βωμό του Κέρδους.
olympia.gr