Ιστορική στιγμή
Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τελέστηκε σήμερα η ιστορική, Θεία Λειτουργία στην ιερά μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προσερχόμενος, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και την επευφημία "Αξιος, Αξιος".Χαιρέτισε πιστούς, ευλόγησε μικρά παιδιά, προσκύνησε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και το ιερό Ευαγγέλιο και εισήλθε στο καθολικό της μονής που κοσμείται με περίφημες τοιχογραφίες και ενεδύθη την αρχιερατική στολή.
Ακολούθως, ο Πατριάρχης μαζί με το μητροπολίτη Δράμας Παύλο και τον επίσκοπο Τύχωνα εξήλθε στον αύλιο χώρο της μονής, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.
Στον αύλιο χώρο βρίσκονταν περίπου 600 πιστοί. Οι άλλες χιλιάδες που έχουν έρθει στη μονή παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία από γιγαντοοθόνες, έξω από το περίβολο της μονής και μετά τη Θεία Λειτουργία θα εισέλθουν κατά ομάδες στη μονή για να...
προσκυνήσουν.
Βαρθολομαίος: "Το προσκύνημά μας είναι γέφυρα εμπιστοσύνης"
"Ας είναι η Παναγία η Σουμελιώτισσα, η κυρία του Πόντου εγγυήτρια καλύτερων ημερών δια τους λαούς μας, οι οποίοι συναντώνται σήμερον εις το εδώ εορτάζον πανίερον σέβασμά της", ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στην ιστορική ιερά μονή. Το προσκύνημά μας αυτό, είπε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, "είναι μια επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα εις τους δύο λαούς".
Σήμερα ζούμε ένα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός, επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε ότι "σήμερα ο Πόντος γίνεται πραγματικά Εύξεινος, καθώς δέχεται καραβάνια ολόκληρα προσκυνητών που γεμίζουν τις ανηφοριές των βουνών που οδηγούν στον ιερό βράχο της Παναγίας".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σημείωσε ότι "όλα αυτά τα 88 χρόνια η ακοίμητος καντήλα της μνήμης και ευλάβειας προς τη Σουμελιώτισσα έκαιε και επότιζε και καθοδηγούσε την πορεία όλων των Ποντίων, όλων των Ρωμιών, όλων των ορθοδόξων που έλεγαν στην προσευχή τους "Σουμελά μας Παναγία, την εικόνα σου εγώ, τη σεπτή και την αγία έρθα για να προσκυνώ".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης άρχισε την ομιλία του με τον στίχο του Αγίου Κοσμά του Μελωδού "Πανηγυριζέτωσαν οι θεόφρονες". Επεσήμανε ότι ο λόγος του ιερού υμνογράφου "προσλαμβάνει εφέτος δια τη μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τα ανά τον κόσμο τέκνα της, νέας διαστάσεις".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι σήμερα η Παναγία η Σουμελά κατέστη "κοινό σημείο αναφοράς όλων μας που ήρθαν εδώ εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Ουκρανίας και από άλλες χώρες".
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης κάλεσε τους προσκυνητές, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, να κρατήσουν σαν αναμμένη πασχαλινή λαμπάδα τη "θεομητορική ελπίδα του Σουμελιώτικου Δεκαπενταύγουστου". Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε επίσης στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και στην τουρκική γλώσσα.
Σε κλίμα συγκίνησης
Ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση συνοδεύει φέτος τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στον Πόντο, καθώς για πρώτη φορά μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την ελληνοτουρκική συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών, τελείται θεία λειτουργία στην ιστορική Μονή Σουμελά. Για τους Πόντιους, ορθοδόξους Έλληνες και Ρώσους, η λειτουργία που θα τελεστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, είναι μια μεγάλη στιγμή που πολλοί εύχονταν σε όλη τους τη ζωή να ζήσουν.
Οι ορθόδοξοι Πόντιοι, όπου κι αν βρίσκονται, έχουν συνηθίσει να στρέφουν τα βλέμματά τους τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, που επί αιώνες φύλασσε, στην κορυφή του βουνού στη Μάτσκα, πάνω από την Τραπεζούντα, την ιερή εικόνα της Παναγίας.
Φέτος, η τουρκική κυβέρνηση, δια μέσω του υπουργού Πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, έκανε δεκτό το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και έδωσε την άδεια να τελείται, ελεύθερα, κάθε χρόνο, η ορθόδοξη θρησκευτική τελετή, στην ιστορική μονή της Παναγίας του Όρους Μελά, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο.
Προσκυνητές από όλο τον κόσμο και κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχει εγκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των Ποντίων, έχουν σπεύσει να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στη Μονή Σουμελά. Εκεί όπου την τιμούσαν και οι πρόγονοί τους.
Στην περιοχή έχουν συρρεύσει και προσκυνητές από τη Ρωσία και τη Γεωργία, για να υπογραμμίσουν τους δεσμούς που τους συνδέουν με τη Μονή Σουμελά.
"Οι μωαμεθανοί σέβονται την εορτή της Παναγίας"
Την πεποίθησή του ότι ο μωαμεθανικός πληθυσμός της Τουρκίας δείχνει τον ίδιο σεβασμό με τους ορθοδόξους χριστιανούς προς την εορτή της Παναγίας, διατυπώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σαμπάχ", που δημοσιεύεται την παραμονή της θείας λειτουργίας που θα τελεστεί στην ιστορική μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, 87 σχεδόν χρόνια μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την παύση της λειτουργίας της μονής ως κέντρου χριστιανικής λατρείας.
"Στη μονή Σουμελά έδειξαν σεβασμό οι σουλτάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεχίζοντας το σεβασμό που έδειξαν στο μοναστήρι οι προηγούμενοι χριστιανοί αυτοκράτορες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα.
Σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφθασε το Σάββατο στις 7.30 ώρα Ελλάδος στην Τραπεζούντα, αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη, ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον ανέμεναν στο αεροδρόμιο, δήλωσε ότι είναι ένα ιστορικό γεγονός για όλους μας, και για εκείνον προσωπικά που έρχεται από την Μητέρα Εκκλησία για να ξαναζωντανέψει τις μνήμες των προγόνων μας, να τελέσει την Θεία Λειτουργία, στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.
Τέλος, εξέφρασε τη συγκίνηση και χαρά του και είπε "να δοξολογήσουμε όλοι μαζί τον Θεό για την μεγάλη αυτή ευλογία, την οποία επεφύλαξε στη δική μας τη γενιά. Και να ευχαριστήσουμε επίσης την Παναγία, την Θεοτόκο Μαρία, η οποία θα μας υποδεχθεί στο ιστορικό Μοναστήρι της και επικαλούμαι αυτή την στιγμή την χάρη της και την προστασίαν της για όλο τον Γένος μας, για όλο τον κόσμο, για την χώρα αυτή στην οποία εδρεύει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και επαναλαμβάνω, για όλο τον κόσμο".
Έκτακτα μέτρα ασφαλείας
Η Νομαρχία της Τραπεζούντας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον απρόσκοπτο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, ενώ ο δήμαρχος της Μάτσκα, Ερτουγλούλ Γκενς, παρότρυνε τους δημότες του «να ανοίξουν τα σπίτια τους και να φιλοξενήσουν τους χριστιανούς προσκυνητές».
Το ίδιο βράδυ, ο δήμαρχος θα παραχωρήσει επίσημο δείπνο («Ιφτάρ Σοφρασί») στις τοπικές αρχές και στους υψηλούς επισκέπτες, στο οποίο έχουν κληθεί και μέλη ελληνικών ποντιακών σωματείων.
Από την άλλη πλευρά, από το Φανάρι και τα ποντιακά σωματεία γίνονται συστάσεις στους προσκυνητές να αποφεύγονται οι δημόσιες συνεστιάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς από την Παρασκευή άρχισε η ιερή για τους μουσουλμάνους νηστεία του Ραμαζανιού, ώστε να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση για το θρησκευτικό συναίσθημα του τοπικού πληθυσμού.
enimerwsi.com