Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Ο Σαρκοζί και η επιχείρηση "τσίρκο"

«Τσίρκο» χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού την «επιχείρηση επαναπατρισμού» των Ρομά που εφαρμόζει η γαλλική κυβέρνηση. Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές έκαναν λόγο για «απεχθείς» απελάσεις, όμως το αυτί του Νικολά Σαρκοζί δεν ιδρώνει. Παράλληλα δημοσκόπηση έδειξε χθες ότι το 48% των Γάλλων υποστηρίζει τη συγκεκριμένη πολιτική του.

Oμως η πολιτική αυτή της κυβέρνησης Σαρκοζί φέρνει σε δύσκολη θέση τους ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας. Μετά το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Βατικανό, η επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. αναφέρθηκε χθες στο θέμα εκφράζοντας «κάποια ανησυχία» διότι «μερικές δηλώσεις που έγιναν δείχνουν προκατάληψη και ήταν εν.. μέρει εμπρηστικές».

Επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. πρέπει να εξασφαλίζουν τόσο τη δημόσια τάξη όσο και «την κοινωνική ενσωμάτωση όλων των Ευρωπαίων» που ζουν εντός των συνόρων τους και πρόσθεσε ότι προτίθεται να ενημερώσει για το θέμα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαπιστωθεί αν οι απελάσεις αυτές αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στο Ευρωκοινοβούλιο
Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές χαρακτήρισαν χθες «απεχθείς» τις απελάσεις των Ρομά και κάλεσαν την Ε.Ε. να «καταδικάσει» την «παραβίαση» εκ μέρους του Παρισιού του ευρωπαϊκού νόμου για την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Ρομά στη Γαλλία είναι απεχθής και δεν είναι δυνατό να μην προκαλέσει διαμαρτυρίες», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς. «Τα δικαιώματά τους περιφρονήθηκαν για λαϊκίστικους και εκλογικούς λόγους από μια κυβέρνηση που χάνει γρήγορα ερείσματα», πρόσθεσε. Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την προεδρία της Ε.Ε. να προβούν σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα κατά την προσεχή ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο.

Οι αντιδράσεις δεν έρχονται μόνον από το εξωτερικό. Ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού καρδινάλιος Αντρέ Βεν-Τρουά δήλωσε χθες ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών για να του πει τι σκέπτονται οι Ρωμαιοκαθολικοί για το θέμα, «και για να του θυμίσω ότι υπάρχουν μερικές γραμμές που δεν πρέπει να παραβιάζονται». «Ο χειρισμός της υπόθεσης στη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν ένα τσίρκο», τόνισε προσθέτοντας πως «η εφαρμογή του νόμου δεν είναι πάντα ηθικά ορθή».

Πάντως, παρά τις επικρίσεις από την Εκκλησία και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται πως οι Γάλλοι εξακολουθούν να στηρίζουν την απέλαση των Ρομά. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν» δείχνει πως το 48% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τα μέτρα του Σαρκοζί έναντι του 42% που τα επικρίνει.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Γαλλία απέλασε χθες κι άλλους 300 Ρομά επιβιβάζοντάς τους σε δύο πτήσεις για τη Ρουμανία, η οποία έκανε γνωστό ότι χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να εντάξει τους επαναπατριζόμενους. Ο ρουμάνος υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η χώρα του σχεδιάζει να ζητήσει από την Ε.Ε. πρόσθετα κεφάλαια μαζί με τη Γαλλία. Η Ρουμανία έχει λάβει μέχρι στιγμής 4 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει προγράμματα επανένταξης των Ρομά.

«Το ποσό που χρειαζόμαστε είναι πολύ μεγαλύτερο και οι Γάλλοι συμφώνησαν, έτσι θα παρουσιάσουμε τα αιτήματά μας στην Ε.Ε. μαζί», δήλωσε ο υπουργός Μιχάι Σεϊτάν χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς.
tanea