Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Οι ανασφαλείς σχέσεις κανουν κακό στην υγεία

Οι άνθρωποι που νιώθουν ανασφαλείς στις σχέσεις τους μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και άλλα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα καναδική έρευνα.

Όσοι αισθάνονταν ανασφάλεια στις σχέσεις ή απέφευγαν την οικειότητα φάνηκε να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών χρόνιων νόσων, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων.

Ερευνητές μελέτησαν στοιχεία ερευνών 5.645 ενηλίκων, ηλικίας 18 έως 60 ετών και ανακάλυψαν σχέση μεταξύ των ανθρώπων που δεν μπορούν να νιώσουν οικειότητα ή που άλλοι εξαρτώνται από.. αυτούς και του χρόνιου πόνου, όπως συχνοί και έντονοι πονοκέφαλοι.

Οι άνθρωποι που ήταν ανασφαλείς στις σχέσεις τους είχαν περαιτέρω κινδύνους. Η αγχώδης προσκόλληση, μια τάση να ανησυχούν για απόρριψη στη σχέση, αίσθημα μεγάλης ανάγκης και αίσθησης ότι άλλοι διστάζουν να έρθουν κοντά-συνδέθηκε με μεγάλη ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και υπέρταση. Η αγχώδης προσκόλληση επίσης συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο χρόνιου πόνου και ελκών.

Πολλές έρευνες σχετικά με την προσκόλληση και την υγεία έχουν εστιάσει σε καταστάσεις πόνου, επομένως, όπως δήλωσε ο ερευνητής, αρχικά τα ευρήματα προκάλεσαν έκπληξη, καθώς σε ορισμένα από τα πιό ισχυρά αποτελέσματα περιλαμβάνονται παθήσεις σχετικές με το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Lachlan A. McWilliams, του πανεπιστημίου Acadia, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αγχώδης προσκόλληση μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα καρδιαγγειακές νόσους.
iatronet