Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Εταξαν, ξέχασαν

Ενα εκατομμύριο στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, εκατοντάδες χιλιάδες ζώα παραγωγικά και μη, σπίτια και περιουσίες που είχαν δημιουργηθεί με κόπο και ιδρώτα, υποδομές, ιστορικά μνημεία, γραφικά χωριά και δεκάδες ανθρώπινες ζωές, χάθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη μέσα στις φλόγες. Σήμερα η οργή και το παράπονο ξεχειλίζουν από τις καρδιές των κατοίκων που πάλεψαν πριν από τρία χρόνια με τον πύρινο εφιάλτη υπερασπιζόμενοι τη ζωή τους και τις περιουσίες τους.

«Τρία χρόνια μετά, οι υποσχέσεις και αυτή τη φορά έμειναν υποσχέσεις... Δεν υπάρχει καταλογισμός ευθυνών για τα αίτια της τραγωδίας που άλλαξε τη ζωή μας και για το χαμό τόσων αθώων ανθρώπων. Τρία χρόνια μετά και μας τρέχουν στα δικαστήρια για το βοήθημα των 3.000 ευρώ που έδωσε η τότε κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες», καταγγέλλουν με οργή οι.. κάτοικοι της Ηλείας.

Τα στοιχεία που μας δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Ηλείας επιβεβαιώνουν πλήρως την αγωνία και την οργή των πολιτών.

Οπως μας λένε:
Από πλευράς πολιτείας δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική παρέμβαση με όραμα, σχέδιο και προοπτική, που θα έδινε την αναπτυξιακή ώθηση που έχει ανάγκη ο νομός σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Αποσπασματικά μέτρα
Κανένα σοβαρό επενδυτικό μέτρο στον πρωτογενή τομέα (σχέδια βελτιώσεως, πρόγραμμα ορεινών όγκων κ.λπ.) δεν έχει μέχρι τώρα προκηρυχθεί, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα ώστε να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικός.

Για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας η άρση των συνεπειών της καταστροφής εξακολουθεί να παραμένει ακόμη ζητούμενο.

Οπως επισημαίνεται, οι εξαιρέσεις, οι περιορισμοί και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους πληγέντες, οι οποίοι πλέον από μόνοι τους δίνουν σκληρό αγώνα για την επιβίωση.

Τρία χρόνια μετά την καταστροφή και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποζημίωσης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, της παραγωγής που χάθηκε στις φλόγες, της ανακατασκευής των σπιτιών, της αναγέννησης του φυσικού πλούτου.

Δεν τηρούνται καν τα προτεινόμενα από τις επιστημονικές επιτροπές για την κτηνοτροφία, τη γεωργία, τις υποδομές. Τρία χρόνια μετά, τα μέτρα που ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση αποδείχθηκαν αποσπασματικά, ανεπαρκή και δεν έδωσαν καμία νότα αναζωογόνησης - αναγέννησης.

Μέχρι και η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) με την οποία η πολιτεία υποσχόταν την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών, αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από μια προεκλογική τότε -επικοινωνιακού τύπου- εξαγγελία και τούτο γιατί τρία χρόνια μετά δεν έχει υλοποιηθεί καμία δράση από τη συγκεκριμένη μελέτη.

Η εξαίρεση της Ζαχάρως
«Οι πολίτες έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, καθώς η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Παρά την οικονομική συγκυρία και το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η πυρόπληκτη Ηλεία πρέπει να τύχει ειδικής αντιμετώπισης. Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στους πυρόπληκτους κατοίκους μας και την οικονομία του νομού μας γενικότερα», λέει στην «Κ.Ε.» ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και επισημαίνει ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση όσον αφορά τη νομοθετική ρύθμιση και την υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης από πλευράς κυβέρνησης.

«Σας μεταφέρω την αγωνία αλλά και την πίκρα των Ηλείων για την καθυστέρηση της εφαρμογής του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Πυρόπληκτης και Σεισμόπληκτης Ηλείας και της αξιοποίηση των χρηματικών ποσών από το Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών. Αν υπάρξει και άλλη καθυστέρηση οι κίνδυνοι είναι άμεσοι και για τον κοινωνικό, τον οικονομικό και τον περιβαλλοντικό ιστό της Ηλείας», επισημαίνει ο νομάρχης.

Μοναδικές εξαιρέσεις της αδιαφορίας που «πνίγει» ακόμη την Ηλεία, αποτελούν τα δύο μικρά χωριουδάκια: η Αρτέμιδα και η Μάκιστος της Ζαχάρως. Εκεί όπου η φωτιά κατέστρεψε τα πάντα και σκόρπισε τον θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους, η ευαισθησία της κυπριακής κυβέρνησης και του Επιχειρηματικού Ομίλου Βαρδινογιάννη αλλά και άλλων εταιρειών σκόρπισε το χαμόγελο στις χαροκαμένες οικογένειες χτίζοντας τα σπίτια τους από την αρχή. Απέδειξαν ότι όταν γίνεται κάτι οργανωμένα και εκτός των πολυδαίδαλων γραναζιών της κρατικής γραφειοκρατίας, έχει πάντα θετικά αποτελέσματα.
enet.gr