Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Ενέργεια, κλειστά επαγγέλματα, έσοδα και πληθωρισμός στο μικροσκόπιο της τρόικας

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η επιτάχυνση της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, η ενίσχυση των εσόδων και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν στην εξάωρη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τα μέλη της τρόικας. Αύριο στη 1.00 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στο πόρισμα θα υπάρχει αναφορά και για την απελευθέρωση της.. αγοράς ενέργειας.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η βασική δέσμευση της χώρας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν είναι έναντι του ΔΝΤ, αλλά έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς υπάρχει σύσταση από το 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα θα απευθύνονται συστάσεις για επιτάχυνση των κινήσεων σε τομείς όπως η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, η ενίσχυση φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού κ.ά.

Συστάσεις θα απευθύνονται και για τα ελλείμματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, θεωρείται δεδομένη και αναμένεται να εκταμιευθεί στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της τρίτης δόσης, η οποία θα πρέπει να εκταμιευθεί το Δεκέμβριο.

Η εκταμίευση της τρίτης δόσης θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των συστάσεων της τρόικας, από το νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας καθώς και του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011 που συντάσσεται τον Οκτώβριο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των συναντήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του κλιμακίου των ελεγκτών θα παρουσιασθούν αύριο σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στη 1.00 το μεσημέρι.
τανεα