Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Πάνω από τις προβλέψεις η μείωση του ελλείμματος

Το περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού 32,3% για το οκτάμηνο ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η μηνιαία πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις απαιτήσεις του μνημονίου, το οποίο προέβλεπε για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου μείωση 26,5%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 39,5%.

Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 14.485 εκατ. ευρώ από 21.382 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Τα έσοδα αυξήθηκαν 3,4%, ρυθμός που υπολείπεται σημαντικά του στόχου, εν τούτοις, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να.. διευκρινίσει πως «δεν έχουν αποδώσει πλήρως τα μέτρα που έχουν ληφθεί».

Μειωμένες 7,6% έναντι στόχου για μείωση 5,5% εμφανίζονται οι δαπάνες, ενώ περιορισμένο κατά 32,8% εμφανίζεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010, «σε δημοσιονομική βάση, η μηνιαία πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής».

Η πορεία μείωσης του ελλείμματος, σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, «χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη συσσώρευση πληρωμών τόκων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που συγκεντρώνουν περίπου το 40% του ετήσιου προγραμματισμού των αποπληρωμών τόκων, όπως επίσης και από υστέρηση των εσόδων».

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν 3,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 13,7%.

«Η εξέλιξη αυτή έχει επιτευχθεί πριν αποδώσουν πλήρως τα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες που ισχύει από 1η Ιουλίου» επισημαίνει το υπουργείο.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν 7,6% έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%.

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 12,1% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 5,8%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 6,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση 5,6%.

Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση κατά 1.406 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών (μείωση κατά 1.008 εκατ. ευρώ), καθώς και στην μείωση των Αποδοχών και Συντάξεων κατά 1.041 εκατ. ευρώ.