Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΝΤ: Αδύνατο το ενδεχόμενο πτώχευσης..

Οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) χαρακτηρίζουν απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Σε έκθεσή τους για τις πτωχεύσεις στις προηγμένες οικονομικά χώρες με τίτλο: «Default in Today's Advanced Economies: Unnecessary, Undesirable, and Unlikely» οι αναλυτές του ΔΝΤ απαντούν με συγκροτημένο τρόπο σε όσους υποστηρίζουν πως η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη και σε όσους.. επιχειρηματολογούν υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ουσιαστικά απορρίπτουν ένα προς ένα τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν πως η χρεοκοπία δεν μπορεί να αποφευχθεί διότι η δημοσιονομική προσαρμογή που καλείται να προχωρήσει η χώρα μας είναι μεγάλη, σε όσους λένε πως τα υψηλά επιτόκια του σχεδίου οικονομικής στήριξης καθιστούν το βάρος του χρέους μη βιώσιμο, σε εκείνους που υποστηρίζουν πως το ευρώ δεν επιτρέπει την απόσβεση του ελληνικού χρέους και σε εκείνους που λένε πως η χρεοκοπία δεν μπορεί να αποφευχθεί, διότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πλήξει ανεπανόρθωτα την ανάπτυξη.

Με πλήθος επιχειρημάτων απορρίπτουν και την άποψη αρθρογράφων και αναλυτών ότι πολιτικά είναι ευκολότερο για μια κυβέρνηση να αθετήσει τις υποχρεώσεις του Κράτους έναντι των πιστωτών, από το να προχωρήσει σε σκληρή δημοσιονομική εξυγίανση και να έρθει αντιμέτωπη με διαδηλώσεις και πολιτικό κόστος. Ακόμη, σημειώνουν πως μια «εθελοντική» αναδιάρθρωση χρέους θα προσέφερε ανακούφιση στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά θα προκαλούσε δυσφήμηση και θα καθιστούσε απαγορευτικό τον δανεισμό της χώρας στο μέλλον.

Οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτιμούν πως το κόστος ασφάλισης έναντι του χρέους (credit default swaps) κινείται σε υψηλά επίπεδα και «φαίνεται να στηρίζεται σε κάποια υπερβολική αντίδραση της αγοράς». Υποστηρίζουν ακόμη ότι στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής στήριξης η Ελλάδα πληρώνει υψηλά επιτόκια για νέο δανεισμό, ωστόσο το μέσο επιτόκιο της χώρας είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο που απέδιδαν οι αναπτυσσόμενες χώρες που κατά το παρελθόν χρεοκόπησαν.

Τέλος, αναφερόμενοι στις προϋποθέσεις αποφυγής της χρεοκοπίας και της αναδιάρθρωσης του χρέους σημειώνουν πως απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του αναπτυξιακού δυναμικού και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οι οποίες θα διευκολύνουν τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και θα προσελκύσουν επενδύσεις.
tanea