Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

"Πάρτε τους Ρόμα στο Λουξεμβούργο"

Την υποστήριξή της προσέφερε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επίτροπο Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία κατηγορείται από τη Γαλλία, επειδή επέκρινε με δριμύτητα τις απελάσεις των Ρομά.

"Η κυρία Ρέντινγκ ομιλεί εξ ονόματος της Επιτροπής" δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, Πία Αρενκίλντε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υποστηρίζει την πρωτοβουλία της επιτρόπου του επί της Δικαιοσύνης και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Πολιτών, η Αρενκίλντε πρόσθεσε πως οι εργασίες για να εκτιμηθεί η στάση της Γαλλίας "έγιναν σε συντονισμό με τον.. πρόεδρο".

Ο Μπαρόζο πρόκειται να συναντηθεί σήμερα το βράδυ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Πάρτε τους στη χώρα σας, το Λουξεμβούργο» λέγεται ότι πρότεινε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην ευρωπαία Επίτροπο Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Βίβιαν Ρέντινγκ, αναφερόμενος στους Ρομά, απαντώντας έτσι στις χθεσινές επικρίσεις της για την πολιτική των απελάσεων που ακολουθεί η Γαλλία. Τη δήλωση Σαρκοζί μετέφεραν γάλλοι βουλευτές, ύστερα από γεύμα που είχαν με τον Σαρκοζί.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Μισέλ Ουέλ, ο γάλλος πρόεδρος είπε το εξής: «Η ευρωπαία Επίτροπος κατοικεί στο Λουξεμβούργο, που είναι πολύ κοντά στη Γαλλία, θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι λοιπόν αν το Λουξεμβούργο μπορούσε να δεχτεί μερικούς Ρομά». Ο βουλευτής Μπρουνό Σιντό, επιβεβαίωσε τα περί «πρότασης» Σαρκοζί προς το Λουξεμβούργο να δεχτεί Ρομά, και πρόσθεσε ότι «ο Σαρκοζί δήλωσε πως δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τους γαλλικούς νόμους».

«Ως γάλλος πολίτης και γιος αντιστασιακού»

Λίγο νωρίτερα, ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιέρ Λελούς, είχε χαρακτηρίσει «γκάφα» τη δήλωση της Ρέντινγκ, σύμφωνα με την οποία, οι απελάσεις των Ρομά θυμίζουν γεγονότα του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου. «Η υπομονή έχει τα όριά της, δεν είναι αυτός τρόπος να απευθύνεται κανείς σε ένα κυρίαρχο κράτος... Ως γάλλος υπουργός, ως γάλλος πολίτης και γιος αντιστασιακού δεν μπορώ να αφήσω την κ. Ρέντινγκ να λέει ότι η Γαλλία του 2010 που διαχειρίζεται το θέμα των Ρομά είναι η Γαλλία του Βισύ. Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο»

Η δήλωση της Ρέντινγκ που εξόργισε τους Γάλλους έχει ως εξής: «Προσωπικά έχω συγκλονιστεί από την κατάσταση αυτή, που δίνει την εντύπωση ότι ορισμένοι άνθρωποι ξεριζώνονται από ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. απλά και μόνο επειδή ανήκουν σε συγκεκριμένη εθνοτική μειονότητα. Ύστερα από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο πίστευα ότι η Ευρώπη δεν θα ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις». Αφορμή για τη δήλωσή της στάθηκε κυβερνητικό έγγραφο που αποκαλύφτηκε το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία, σύμφωνα με το οποίο, στο επίκεντρο των αρχών για εκκένωση θα έπρεπε να τεθούν οι καταυλισμοί των Ρομά. Ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης, δήλωσε άγνοια για το θέμα.

Αποστάσεις πήρε ο Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε την στήριξή του στην Ρέντινγκ, ωστόσο κράτησε αποστάσεις όσον αφορά στη φράση της για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, επιχειρώντας να κατευνάσει τα πνεύματα. «Κάποια από τις εκφράσεις που ειπώθηκε εν θερμώ θα μπορούσε να προκαλέσει παρανόηση», τόνισε. «Η κ. Ρέντινγκ δεν ήθελε να κάνει παραλληλισμό μεταξύ αυτού που συνέβη κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και της σημερινής εποχής». Όσον αφορά πάντως την πρωτοβουλία της Επιτρόπου να απειλήσει το Παρίσι με δίωξη, ο Μπαρόζο είπε ότι η Ρέντινγκ «έχει την πλήρη υποστήριξη της Επιτροπής» και την προσωπική του υποστήριξη.

Οι γαλλικές αρχές διέλυσαν τους τελευταίους μήνες πάνω από 100 παράνομους καταυλισμούς και προχώρησε σε 1.000 απελάσεις Ρομά, οι περισσότεροι από τους οποίους επέστρεψαν στη Ρουμανία. Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, οι καταυλισμοί τους αποτελούν εστίες εγκλήματος.