ΣΔΟΕ: "Οι φοροφυγάδες δεν έχουν τον Θεό τους.."
Την ώρα που το ΔΝΤ χτυπάει καμπανάκι για τη φοροδιαφυγή και απειλεί με νέα μέτρα εάν δεν παταχθεί, την ώρα που τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση και νέα βάρη αναμένεται να πέσουν στα γνωστά κορόιδα, τους μισθωτούς συνταξιούχους, κάποιοι φορολογούμενοι «δεν έχουν το θεό τους».Με αυτή τη φράση άλλωστε σχολίασαν και στελέχη του ΣΔΟΕ τα νέα ευρήματα των «Ράμπο», που περιλαμβάνουν ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων, κατοικιών με πισίνες και σκαφών αναψυχής, οι οποίοι εμφανίζονταν στην εφορία ως …ζητιάνοι.
Στη Θεσσαλονίκη μια «έξοδος» των Ράμπο αποκάλυψε ότι κάτοχοι υπερπολυτελών αυτοκινήτων, είχαν καταθέσει τις πινακίδες στην Εφορία, αλλά κυκλοφορούσαν σε νυκτερινά κέντρα με τις «δήθεν» ακινητοποιημένες κουρσάρες τους, προφανώς με ψεύτικες πινακίδες.
Μάλιστα όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ αρκετοί από αυτούς δεν τα είχαν αναφέρει καν στις φορολογικές δηλώσεις τους, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν σχεδόν …άποροι.
Για παράδειγμα, ένας έμπορος με εισόδημα 7.700 ευρώ το χρόνο έχει στη κατοχή του αυτοκίνητο αξίας 200.000 ευρώ, ενώ ένας ιδιωτικός υπάλληλος που δεν έχει υποβάλει δήλωση από το 2003 κατέχει υπερπολυτελές σπορ αυτοκίνητο.
Σε άλλες περιπτώσεις, ένας ιδιοκτήτης μάντρας αυτοκινήτων έχει πανάκριβο τζιπ που δεν δήλωνε στην Εφορία, ενώ ένας φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ από ενοίκια, φέρεται ως ιδιοκτήτης πολυτελών αυτοκινήτων που μεταβίβαζε σε μεγαλογιατρούς και δικηγόρους.
Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ αποκάλυψαν και 1.113 Βορειοελλαδίτες, στην Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη και την Πιερία, οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει τις πισίνες τους.
Την ίδια ώρα από τις 2.500 πολυτελείς θαλαμηγούς, που έχουν βρεθεί δηλωμένες ως επαγγελματικές, ενώ τις χαίρονταν οι ιδιοκτήτες τους ιδιωτικά, έχουν ήδη δεσμευτεί 14, μόνο στη μαρίνα του Αλίμου.
Οι συγκεκριμένοι σκαφάτοι γλίτωναν το ΦΠΑ κατά την απόκτηση της θαλαμηγού, αλλά και στις αγορές τροφίμων και καυσίμων, που κατανάλωναν όσα χρόνια έχουν τα σκάφη για ιδιωτική αναψυχή.
Βέβαια καλές οι αποκαλύψεις των Ράμπο, οι οποίοι κάνουν φύλλο και φτερό κάθε υπόθεση και καταλογίζουν πρόστιμα, το ερώτημα είναι όμως πόσα από αυτά τελικά εισπράττονται, αφού η Πολιτεία δεν διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς.
Γι αυτό άλλωστε και το ΔΝΤ, παρά τα αρχικά εύσημα στην έκθεσή του, επισημαίνει ότι η αξιοπιστία του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι αν δεν παταχθεί το φαινόμενο και δεν μπουν τα απαραίτητα έσοδα στα ταμεία του κράτους, η λήψη νέων μέτρων θα θεωρείται λίγο πολύ μονόδρομος.