Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Μελετούν παράταση της Προανακρικής για το Βατοπέδι

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση 20 ημερών στην Προανακριτική για το Βατοπέδι, της οποίας ο κύκλος καταθέσεων ολοκληρώνεται την Παρασκευή, άφησε ο πρόεδρος της Επιτροπής. Δηλαδή επιπλέον χρήματα για τους βουλευτές που συμμετέχουν..

Σήμερα θα καταθέσουν οι Γ. Βουλγαράκης και Π. Δούκας και την Παρασκευή οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός και Ευάγγελος Μπασιάκος.

«Στις 4 Οκτωβρίου τελειώνουν οι εργασίες, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι καινούργιες εκτιμήσεις που έχει ζητήσει η Επιτροπή από οκτώ οίκους αξιολόγησης για το ύψος της τυχόν ζημίας που υπέστη το...

Δημόσιο από τις ανταλλαγές, όσο και τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου για την κίνηση των λογαριασμών» ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι η Προανακριτική είναι σε επαφή με οκτώ εταιρίες εκτιμήσεων οι οποίες θα κάνουν εξ αρχής αυτοψία και δεν θα επιβεβαιώσουν απλώς τις εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών για το κόστος των ανταλλαγών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί και η συμβολή των υπηρεσιών της Βουλής, της ΚΕΔ και του υπουργείου Οικονομικών.

«Η ζημιά είναι δεδομένη, ακόμη και με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών που μιλά για 110 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή της λίμνης Βισθωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων που ανήκουν στο δημόσιο» συμπλήρωσε.

Την Τετάρτη κατέθεσαν ο νυν υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Μιχάλης Λιάπης, σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό αρχαιολογικού χώρου στην Ουρανόπολη που μπήκε στις ανταλλαγές και ήταν ο λόγος που παραπέμφθηκε ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γερουλάνος απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής για το τι θα έκανε αν ήταν στη θέση του κ. Βουλγαράκη, αφού σημείωσε ότι ο χώρος αυτός είναι τεράστιας αρχαιολογικής ευαισθησίας, τόνισε ότι θα ακολουθούσε την πάγια διαδικασία, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κρίνει ως απαραίτητες τόσο τις γνώμες των συναρμόδιων υπηρεσιών, όσο και έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης υπογράμμισε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καμία σχέση ή δυνατότητα να ανακαλέσει το συμβόλαιο της ανταλλαγής ούτε και υποχρεούνταν να δώσει έγκριση από πριν.