Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Σκέφτεται η κυβέρνηση την κατάργηση του πλαφόν..

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκίνητων και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων.

Με τον τρόπο αυτό, φαίνεται ότι κλείνει αναίμακτα ένα εκκολαπτόμενο μέτωπο, αφήνοντας, όμως, ανοιχτή την πληγή με τους ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκίνητων δημοσίας χρήσεως, οι οποίοι πνέουν τα μένεα κατά της τακτικής της κυβέρνησης.

Σε διπλές συσκέψεις, αφενός στο υπουργείο Μεταφορών με τους ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσεως και αφετέρου στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου με τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων, διαφάνηκε η προφανής θέση της κυβέρνησης να τα βρει με τους.. βενζινοπώλες. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, που δέχονται ορυμαγδό κυβερνητικών πιέσεων και μοιάζουν εγκλωβισμένοι σε μια ατέρμονη διαδικασία σύγκρουσης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση των εκπροσώπων των ιδιοκτητών φορτηγών μετά το τέλος της άκαρπης συνάντησης στο υπουργείο Μεταφορών: «Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε άλλο, τα έχουμε χάσει όλα», προαναγγέλλοντας, εμμέσως πλην σαφώς, «αντάρτικο» κατά των κυβερνητικών αποφάσεων.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σε μια κίνηση αποσυμφόρησης της κατάστασης στο μέτωπο των καυσίμων, έκανε ένα βήμα πίσω στην κόντρα με τους βενζινοπώλες, δεσμευόμενη να επανεξετάσει το ύψος του πλαφόν, που επέβαλε στις τιμές της λιανικής πώλησης.

Σε αυτό το διπλό σκηνικό μάχης, χαμένοι φαίνεται ότι βγαίνουν οι μεταφορείς, οι οποίοι εξετάζουν πλέον τις επόμενες κινήσεις.

Αύριο, θα συνεδριάσουν οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών όλης της χώρας, για να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι και συγκεκριμένα τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Οι ιδιοκτήτες αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε πορεία προς τη Βουλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς είναι δεδομένη η θέση της Αστυνομίας να μην το επιτρέψει.

Οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, από την πλευρά τους, μετά από μαραθώνια συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στέφανο Κομνηνό, παρέδωσαν τιμολόγια αγοράς καυσίμων, όπου η αναγραφόμενη τιμή είναι υψηλότερη από αυτή του πλαφόν, που έχει επιβληθεί από τη Δευτέρα.

Η στάση της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι διαλλακτική με στόχο να τα βρουν με τους βενζινοπώλες, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα μπλακ άουτ στα καύσιμα, καθώς οι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων απειλούν να βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους, σε περίπτωση που δεν επιβληθεί πλαφόν σε όλα τα στάδια της εμπορίας καυσίμων.

Προφανώς, εννοούν τις εταιρείες εμπορίας, που, κατ’ αυτούς, είναι η αιτία της σημαντικής -σε βαθμό κερδοσκοπίας- αύξησης στις τιμές εν μέσω κρίσης.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε, επίσης, προς τους πρατηριούχους να μην ασκηθεί καμία ποινική δίωξη σε βάρος πρατηριούχου, που δεν συμμορφώνεται με το πλαφόν.

«Είναι απαράδεκτο να αγοράζει συνάδελφος καύσιμα με 1,55 ευρώ το λίτρο και να πουλάει στο 1,47 και να καταλήγει στο Α.Τ. Καλλιθέας με χειροπέδες και από εκεί στην Ευελπίδων», σημείωσε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΟΒΕ.