Η ανεργία πλήττει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
«Στη δεκαετία του ’60 μετανάστευαν οι πατεράδες μας, τώρα φεύγουν τα παιδιά μας». Η κραυγή αγωνίας έρχεται από τον Έβρο κι από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης. Ο Αλέξανδρος Γκιγούδης, και οι ομόλογοί του από τα Εργατικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, συμμετείχαν χθες σε σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση τους ενόψει της διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα εγκαίνια της ΔΕΘ!Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έκαναν λόγο για ανεργία που βρίσκεται στα ύψη, μερική απασχόληση και μαύρη εργασία που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στη περιοχή μας, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για χειρότερες καταστάσεις και τους.. συνδικαλιστές να μιλούν για εργασιακό μεσαίωνα. Οι ίδιοι τόνισαν:
Στο νομό Καβάλας, «πάνω από το 60% των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης έχει μετατραπεί σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος του εκεί Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτης Τιάκας. Άνεργος είναι ένας στους τρεις κατοίκους στο νομό Δράμας, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου είναι μεγάλος ο αριθμός των επιχειρήσεων που μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στη Βουλγαρία.
Στο νομό Έβρου τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 16%, ωστόσο τα εργατικά συνδικάτα εκτιμούν ότι ξεπερνά το 20%. Μόνο τα δυο τελευταία χρόνια έχουν κλείσει τα καταστήματά τους 275 επιχειρηματίες σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Απόστολος Γκιγκούδης. Δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας της Κομοτηνής, αφού το 2002 λειτουργούσαν 99 εργοστάσια και το 2010 λειτουργούν μόλις πέντε, ενώ άλλα 10 υπολειτουργούν.
Περίπου 17.000 εργαζόμενοι εργάζονταν στη βιομηχανική περιοχή το 2000 και σήμερα μόλις 1.500 όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός.
piazzadelpopolo