Φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Ακόμη και για περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων ή για πληρωμή ΦΠΑ λίγων ευρώ μπορεί μία επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας να βρεθεί αντιμέτωπος με τις διατάξεις του νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 1127 που προσδιορίζει τις περιπτώσεις εκείνες που κάποιος μπορεί να κατηγορηθεί λόγω φοροδιαφυγής ακόμα και για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εάν.. βέβαια αυτό αποδειχθεί ή για εγκληματικές δραστηριότητες.
Τα βασικά αδικήματα εντάχθηκαν πλέον τα πιο κάτω αδικήματα φοροδιαφυγής εφόσον αυτά τελέστηκανκαι αφορούν:
1. Παράλειψη υποβολής ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο το ποσό των 15.000 ευρώ, καθώς και για μη απόδοση στο Δημόσιο του φόρου πλοίων, εφόσον το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε για κάθε διαχειριστική περίοδο υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.
2. Μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και εν γένει παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του ΦΠΑ που συμψηφίστηκε, επιστράφηκε ή δεν αποδόθηκε υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
3. Για έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.
Τα στοιχεία θα τα επεξεργάζονται οι εφορίες και οι αρμόδιες αρχές και εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι τα έσοδα που έχουν αποκρυβεί αφορούν εγκληματικές δραστηριότητες τότε η υπόθεση θα ελέγχεται απευθείας από τον αρμόδιο εισαγγελέα του ΣΔΟΕ.