Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των οδηγών οχημάτων Δημόσιας Χρήσης

Οι κινητοποιήσεις ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης συνεχίζονται σύμφωνα με το αποτέλεσμα της κάλπης που στήθηκε την Τρίτη κατά τη Γενική Συνέλευση των σωματείων του κλάδου. Μάλιστα η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηρία, 72 ψήφοι υπέρ, 6 κατά και 1 άκυρο (αναμένονται οι ψήφοι των βυτιοφορέων) κατά τη διάρκεια μίας μαραθώνιας συνεδρίασης που κράτησε έξι ώρες και παρά την έντονες αντιδράσεις και τις εκκλήσεις της αγοράς.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε ομιλία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιώργου Τζωρτζάτου, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά περιγράφοντας την κατάσταση όπως έχει σήμερα, αλλά και τις προτάσεις που έκανε ο...

εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος, αλλά δεν πρότεινε ο ίδιος τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο κλάδος, δηλαδή δεν τάχθηκε ούτε υπέρ ούτε κατά της συνέχισης των κινητοποιήσεων. Κάλεσε, όμως, όλους του προέδρους που παρευρίσκονταν στη Γενική Συνέλευση να αποδεχθούν και να συμμορφωθούν με το όποιο αποτέλεσμα προκύψει από την κάλπη.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι πλέον τα περιθώρια στενεύουν και η ανοχή στις κινητοποιήσεις εξαντλείται.

Ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διαμηνύσει στους ιδιοκτήτες των φορτηγών πως η «περίοδος χάριτος», κατά την οποία οι απεργοί αντιμετωπίζονταν με διαλλακτικό τρόπο από την ΕΛ.ΑΣ. έχει παρέλθει οριστικά. «Θα εφαρμοστεί ό,τι ορίζει ο νόμος», είναι το μήνυμα που έδωσε ο Χρήστος Παπουτσής στους επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αυτό σηµαίνει πως πλέον δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε παρεµπόδιση της κυκλοφορίας, η αστυνοµία θα αποµακρύνει τα φορτηγά που θα βρίσκονται σταθµευµένα σε σηµεία των εθνικών οδών. Στο ζήτηµα αν θα οδηγούνται στο Αυτόφωρο οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. που δεν συµµορφώνονται στα σηµειώµατα επίταξης, κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ρίχνουν το µπαλάκι στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι -έστω και αυτεπαγγέλτως-θα πρέπει να κινήσουν τη σχετική διαδικασία και να ζητήσουν τις επ' αυτοφώρω συλλήψεις.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια δηλώνει και ο επιχειρηματικός κόσμος, που επισημαίνει ότι οι ελλείψεις στην αγορά έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές.

Ήδη 4.000 κοντέινερ µε εµπορεύµατα βρίσκονται στο ΣΕΜΠΟ και αλλά 3.000 στο λιµάνι του Πειραιά, ενώ 3.000 κοντέινερ βρίσκονται στο λιµάνι της Θεσσαλονίκης.

«Καταστρεφόµαστε και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Έχει χαθεί κάθε περιθώριο αντοχής» ήταν το σχόλιο του προέδρου της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου Βασίλη Κορκίδη.

Χθες, η συνάντηση των αυτοκινητιστών με εκπροσώπους του εμπορικού κλάδου δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα. Οι συνδικαλιστές των μεταφορέων δήλωσαν ότι το κλίμα στη βάση του κλάδου τους ήταν ιδιαίτερα τεταμένο και δεν μπορούν μόνοι τους να πάρουν απόφαση για αναστολή. Το επόμενο βήμα αρκετών φορέων του εμπορικού κόσμου, όπως είπαν μετά τη συνάντηση, είναι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με μηνύσεις.

Την ίδια ώρα τα ράφια πολλών σουπερμάρκετ έχουν αδειάσει και παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και σε πρώτες ύλες. Στα δύο τέρμιναλ του λιμένα του Πειραιά συνεχίζουν να παραμένουν εγκλωβισμένα σχεδόν 10.000 κοντέινερ, τα οποία δεν μπορούν να εισαχθούν, ενώ για ανεπανόρθωτο χτύπημα στις εξαγωγές κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς που ζητούν κυβερνητική παρέμβαση ώστε να απελευθερωθούν οι είσοδοι του λιμανιού.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κ. Μίχαλος ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήνει ανυπεράσπιστους ένα εκατομμύριο επιχειρηματίες και 10 εκατομμύρια καταναλωτές για να μη συγκρουστεί με τις συντεχνίες. Η ανοχή που επιδεικνύει είναι άκρως επικίνδυνη για την ομαλή λειτουργία της αγοράς» . Ρόλο ισορροπιστή διεκδίκησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς, κάνοντας έκκληση προς τους αυτοκινητιστές να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να τους δώσει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης επεσήμανε ότι δεν θα συνεχίσουν να απευθύνουν άλλες εκκλήσεις χωρίς ανταπόκριση. Για δραματικές επιπτώσεις στην εξαγωγική δραστηριότητα προειδοποίησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
tovima