Χιλή: Περιμένοντας τη σωτηρία
Την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων στη Χιλή, σύμφωνα με την εκτίμηση των σωστικών συνεργείων.Οι εγκλωβισμένοι μετρούν ήδη πάνω από δύο μήνες 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Πριν ξεκινήσει η επιχείρηση, μέρος του τοιχώματος της σήραγγας-τα πρώτα 100 μέτρα- που άνοιξε το γεωτρύπανο θα ενισχυθεί με ατσάλι.
Το μεγαλύτερο μέρος της σήραγγας σκάφτηκε μέσα από βράχια και οι ειδικοί θεωρούν ότι μπορεί να αντέξει τη διαδρομή της κάψουλας για κάθε έναν από τους 33...
εγκλωβισμένους. Ωστόσο περίπου 96 μέτρα θεωρούνται «προβληματικά».
Όπως ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, το χρονοδιάγραμμα με κατάληξη την Τετάρτη προέκυψε μετά την επιθεώρηση της σήραγγας με κάμερα, αφού ολοκληρώθηκε η διάνοιξή της.
Οι Αρχές επιμένουν ότι οι διαδικασίες αποφασίζονται με απολύτως τεχνικά κριτήρια, αλλά οι πολιτικές επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες, την στιγμή που οι συγγενείς των εγκλωβισμένων έχουν κατασκηνώσει πάνω από το ορυχείο και τα ξένα ΜΜΕ καλύπτουν συνεχώς τις επιχειρήσεις.
Ενώ οι τεχνικοί θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί κάτι απρόοπτο, ακόμη και εάν δεν ενισχύονταν τα τοιχώματα της σήραγγας, η εικόνα της διάσωσης -που έχει γίνει στοίχημα για ολόκληρη τη Χιλή- θα μπορούσε να αμαυρωθεί ανεπανόρθωτα εάν έστω και ένας μεταλλωρύχος τραυματιζόταν θανάσιμα.
Σε τρία στάδια θα γίνει η επιχείρηση διάσωσης
Οι μηχανικοί θα κατεβάσουν αρχικά την κάψουλα διάσωσης, διαμέτρου 53 εκατοστών, σχεδιασμένη από ειδικούς του Ναυτικού, για να μπορέσουν να ανεβάσουν στην επιφάνεια της γης τους μεταλλωρύχους-διαδικασία που υπολογίζεται ότι θα κρατήσει τουλάχιστον 2 μέρες.
Οι μεταλλωρύχοι θα χωριστούν σε τρεις ομάδες- οι πιο δυνατοί και τεχνικά κατηρτισμένοι θα βγουν πρώτοι, για να επιδιορθώσουν και τα όποια τεχνικά προβλήματα, οι πιο εξασθενημένοι και αδύναμοι θα βγουν δεύτεροι και τελευταίοι όλοι οι υπόλοιποι.
Κάποιοι από τους μεταλλωρύχους χρειάστηκε να αδυνατίσουν για να χωρέσουν στην κάψουλα διάσωσης ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Χάιμε Μανάλις, δέκα από τους παγιδευμένους είναι πιο αδύναμοι από τους υπόλοιπους.
Όταν απεγκλωβιστούν οι μεταλλωρύχοι, θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, παρόμοιες με εκείνες στις οποίες υποβάλλονται οι αστροναύτες, σε ένα πρόχειρο νοσοκομείο που έχει στηθεί στο ορυχείο.
Στη συνέχεια θα τους επιτραπεί να περάσουν λίγο χρόνο με την οικογένειά τους, σε ειδικά κατασκευασμένο χώρο, προτού μεταφερθούν με ελικόπτερο στο γειτονικό Κοπιάπο για να νοσηλευτούν σε άλλο ίδρυμα. Εκεί 33 κρεβάτια έχουν ήδη στηθεί αποκλειστικά για τους μεταλλωρύχους.
Έχοντας περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από τη γη, σε μία υγρή και σκοτεινή σήραγγα, η όρασή τους θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει στο φυσιολογικό. «Θα ανέβουν στην επιφάνεια της γης με κλειστά τα μάτια και αμέσως θα τους δοθούν σκούρα γυαλιά που θα τους προστατεύουν από το φως. Θα τα φοράνε μέρα, νύχτα μέχρι να συνηθίσουν το φυσικό φως», είπε ο υπουργός Υγείας.
Οι μεταλλωρύχοι βρίσκονται σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση παρότι κάποιοι από αυτούς έχουν εμφανίσει δερματοπάθειες.
Η κυβέρνηση επιστράτευσε μία ομάδα ειδικών από τη NASA για να βοηθήσει να παραμείνουν ψυχικά και σωματικά καλά οι μεταλλωρύχοι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Όλοι τους είχαν χάσει από περίπου δέκα κιλά στις 17 ημέρες πριν από τον εντοπισμό τους.