Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Πνιγµένοι στην αυταρέσκεια...

Με έναν «πόλεµο» καλεσµένων που αποτύπωσε τον τρόµο των πρωινάδικων µπροστά στον ανταγωνισµό υποκλίθηκαν όλα τους στην κουτσοµπολίστικη µιζέρια. Το µόνο που επιβεβαιώθηκε στην πρωινάδικη ζώνη µε την είσοδο των καινούργιων, των Σκορδα Λιαγκαίων και το «Πρωινό (mou) tous» και µε τις αντιδράσεις των παλαιότερων Καραµεροχαριτάτων και Μενεγάκη, είναι οι...

...στενοί τους ορίζοντες και ο πανικός. Η επιλογή των κεντρικών καλεσµένων τους αποδείκνυε την αυταρέσκεια µιας τηλεόρασης που δεν βλέπει πέρα από τον εαυτό της, που θεωρεί ότι ο κόσµος κινείται γύρω της ή πανικοβληµένη προσπαθεί να πείσει ότι...

όντως κινείται.

Κρίµα! Γιατί δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν στο «Πρωινό tous», ίδιο κατά τα άλλα µε όλα τα υπόλοιπα και µε το περσινό της 5άδας, την εξαιρετική ευκαιρία για µια διαφορετική προσέγγιση του κόσµου που προσφέρει µια σειρά όπως το «Νησί», του οποίου είχαν φυσικά την αποκλειστική παρουσίαση. Οχι γιατί είναι ακριβή παραγωγή, όχι γιατί έχει εξωτερικά γυρίσµατα, όχι γιατί είναι συγκινητική η ιστορία, αλλά γιατί θυµίζει την ακριβή ποιότητα των αληθινών αξιών, εκείνων για τις οποίες διψά το κοινό. Γιατί θυµίζει τη σκληρή περιπέτεια του εξανθρωπισµού των κοινωνιών, αυτή ακριβώς που µάχεται ο τηλεοπτικός κανιβαλισµός των ριάλιτι και της εγωπάθειας των τηλεαστέρων. Είχαν στα χέρια τους η Φαίη Σκορδά και ο Γιώργος Λιάγκας αυτήν την σπάνια πρόσκληση να ανοιχτούν σε έναν κόσµο, που θα κάνει τη διαφορά. Σαν νερό κύλησε από πάνω τους. Παρά τα εκτενή αποσπάσµατα του σίριαλ, που αποκάλυπταν την ξεχασµένη από την τηλεόραση του ψευδολάιφσταϊλ ακριβή πολυτέλεια της υψηλής αισθητικής, παρά τις εξαιρετικές απαντήσεις - πρόκληση δύο εκ των πρωταγωνιστών της σειράς, του Στέλιου Μάινα και της Κατερίνας Λέχου στη συνέντευξη που παραχώρησαν στην εκποµπή.

«Ποιο ήταν το κίνητρο να παλεύουν (οι εξόριστοι της Σπιναλόγκας);» ρωτάει ο Λιάγκας. «Ο εξανθρωπισµός τους», απαντά ο Στέλιος Μάινας. Πώς να ριζώσει µια τέτοια σκέψη στην τηλεόραση που υπηρετεί το εντελώς αντίθετο, τον απανθρωπισµό.

Ούτε που έδωσαν συνέχεια οι ΣκορδαΛια-γκαίοι. Είχαν την αγωνία του εαυτού τους µπροστά στην κάµερα και πώς θα θριαµβεύσει το κουτσοµπολίστικο σύµπαν, στο οποίο επέλεξαν να αποτίσουν φόρο τιµής στην πρώτη τους εκποµπή καλώντας την πρωθιέρεια Τατιάνα Στεφανίδου. Το σύµπαν στου οποίου τις ρηχές αξίες κανένα µακιγιάζ και καµιά βαφή µαλλιών έναν τόνο σκουρότερο δεν µπορεί να προσδώσει κύρος. Ωστόσο αναλαµβάνουν να του προσδώσουν λάµψη οι προβολείς.

Σε αυτό το υπερφωτισµένο παρόν της λαµπερής πρεµιέρας οι ΣκορδαΛιαγκαίοι ρίχτηκαν στην ανάδευση του αφρώδους πολτού από τον οποίο προέρχονται και φυσικά τους αποθεώνει. Αυτό έκανε και η καλεσµένη τους. «Είστε τα πρόσωπα της ηµέρας», τους είπε και άρχισε να τους κάνει προσωπικές ερωτήσεις. Πόσο άγχος έχουν, κοιµήθηκαν δεν κοιµήθηκαν το προηγούµενο βράδυ, ποιος έχει το πάνω χέρι στη σχέση και αν κλαίνε στα συγκινητικά.

Κλαίνε, κλαίνε και η Σκορδά και ο Λιάγκας και η Στεφανίδου κλαίει, ο Ευαγγελάτος δεν κλαίει. Τι µου λέτε!

Απέναντι οι Καραµεροχαριτάτοι είχαν καλεσµένο τον υπεύθυνο προγράµµατος του καναλιού τους και πουλέν της κουτσοµπόλικης ανάδευσης των καναλικών ψευδογεγονότων, Γιάννη Λάτσιο, µε το βλέµµα στραµµένο και αυτοί από τη µια στους ΣκορδαΛια-γκαίους που είχαν τη Στεφανίδου, που είχε φύγει από τον ΑΝΤ1, απόφαση στην οποία συµµετείχε και ο Λάτσιος. Και από την άλλη έβλεπαν Μενεγάκη, το πάλαι ποτέ έτερο ήµισυ Λάτσιου, που συµφιλιωνόταν στη δική της εκποµπή µε τη Ζαρίφη, µε την οποία είχαν ψυχρανθεί τροφοδοτώντας επί µήνες τα µεσηµεριανάδικα πάνελα µε επεισόδια της προδοσίας της µιας εναντίον της άλλης.

Τα βρήκαν. Και επέστρεψαν σε εκείνη την παλιά εικόνα των µενεγάκειων πρωινάδικων µε τα ατέλειωτα χαχανητά. Πρόοδος, ε; Ολα αυτά, όχι ψυχαγωγία δεν ήταν, αλλά µια θλιβερή τηλεόραση πνιγµένη στην αυταρέσκειά της, κοντόθωρη, που αγνοεί το ίδιο της το κοινό και την εποχή της.

Οι παλιές νοοτροπίες είναι ακλόνητες

Δύσκολο να υπερβεί κανείς τον εαυτό του, όσο ακριβές παραγωγές κι αν τον πλαισιώσουν, όσες ευκαιρίες κι αν του κλείσουν το µάτι για να τις αδράξει και να κάνει τη διαφορά. Το είδαµε από τα πρώτα λεπτά του «Πρωινού (mou) tous» µε τον Γιώργο Λιάγκα να σχολιάζει τη λαίδη Γκάγκα «αυτή είναι τόσο άσχηµη… Ποιος θα πάει µαζί της;». Η µεν λαίδη Γκάγκα είχε µεγάλη σκορδοκαΐλα για την άποψη του Λιάγκα, αλλά για το κοινό ενός πρωινάδικου, που έχει τους δικούς του καηµούς και αναζητά ανακούφιση, αυτό που µένει είναι η άποψη για «τις άσχηµες που κανείς δεν πάει µαζί τους».

Ποιο δάκρυ για το συγκινητικό «Νησί», ποιος προβληµατισµός για το κοινωνικό στίγµα, που διαλύει ζωές; Ακλόνητες οι παλιές νοοτροπίες είναι ύπουλα εγκαταστηµένες εκεί όπου υπάρχει το κενό, εκεί όπου λάµπουν διά της απουσίας τους και ο νους και η γνώση...
Της Πόπης Διαµαντάκου
NEA