Περπάτημα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ
Το περπάτημα, τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα την εβδομάδα, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέσο πρόληψης κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, ανακοίνωσαν χθες αμερικανοί επιστήμονες.Σε μελέτη που έκαναν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ και συμμετείχαν 300 εθελοντές, φάνηκε πως όσοι βάδιζαν τουλάχιστον 9 χιλιόμετρα την εβδομάδα, εμφάνιζαν μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου λόγω ηλικίας, σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν λιγότερο.
«Το μέγεθος του εγκεφάλου συρρικνούται αργά στην ενήλικη ζωή, και αυτό μπορεί να...
προκαλέσει προβλήματα μνήμης.
«Τα αποτελέσματά μας πρέπει να ενθαρρύνουν τους ενήλικες σε προχωρημένη ηλικία να στρέφονται στη σωματική άσκηση ως μία υποσχόμενη προσέγγιση για την πρόληψη της άνοιας και φυσικά της νόσου Αλτσχάιμερ», είπε ο Κερκ Έρικσον του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και υπεύθυνος της έρευνας.
Η νόσος Αλτσχάιμερ, η πιο κοινή μορφή της άνοιας, εξουδετερώνει σταδιακά τα εγκεφαλικά κύτταρα και δραστηριότητες όπως το περπάτημα έχει αποδειχτεί ότι αποτρέπουν την ατροφία του εγκεφάλου.
Ο Έρικσον και οι συνεργάτες του επιχείρησαν να δουν κατά πόσο οι άνθρωποι που περπατούν πολύ, μπορεί να είναι λιγότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση της νόσου.
Μελέτησαν 299 εθελοντές, που δεν έπασχαν από άνοια και που κρατούσαν σημειώσεις για το πόσο συχνά περπατούσαν.
Εννέα χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες τούς υπέβαλαν και σε μαγνητική τομογραφία για την ογκομετρική εξέταση του εγκεφάλου.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, εξέτασαν αν κάποιος από τους εθελοντές παρουσίαζε γνωστική εξασθένηση ή άνοια.
Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που περπατούσαν, κατά μέσο 9-12 χιλιόμετρα την εβδομάδα, μείωναν στο ήμιση τον κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης.
«Τα αποτελέσματά μας ευθυγραμμίζονται με τα στοιχεία που δείχνουν ότι η αερόβια δραστηριότητα μειώνει ένα πλήθος από εγκεφαλικές ακολουθίες, που θα μπορούσαν πιθανόν να αυξήσουν την ποσότητα της φαιάς ουσίας», έγραψε η ομάδα.
Οι ίδιοι ανακοίνωσαν ότι επιβάλλεται να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες για τη σχέση της σωματικής άσκησης με την άνοια, αλλά καθώς δεν υπάρχει επιτυχημένη θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το περπάτημα μπορεί να είναι μια εναλλακτική που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει προληπτικά.
«Αν η τακτική άσκηση στη μέση ηλικία μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική υγεία και τη μνήμη στη μετέπειτα ζωή, αυτός θα ήταν ένας ακόμη λόγος για να γίνει κανόνας για τη δημόσια υγεία η τακτική άσκηση στους ανθρώπους κάθε ηλικίας», είπε ο Ερικσον.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.
tanea