Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Σαρωτικές περικοπές στη Βρετανία

Δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, κατάργηση εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση στη Βρετανία.

«Χθες ήταν η μέρα που κάνουμε ένα βήμα πίσω από τον γκρεμό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, παρουσιάζοντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τα νέα μέτρα.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση 490 χιλιάδων θέσεων εργασίας στο δημόσιο εντός τετραετίας, αλλά και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια έως το 2020. «Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, αλλά οδηγεί σε ένα καλύτερο...

μέλλον», τόνισε ο υπουργός.

Οι περικοπές ανά υπουργείο θα αγγίξουν το 19%, έναντι 24% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Στο 8% θα κινηθούν οι περικοπές στο υπουργείο Άμυνας.

Τα επιδόματα για τους συνταξιούχους διατηρούνται όπως είχαν προβλεφθεί από την κυβέρνηση των Εργατικών, ενώ το προσωρινό επίδομα θέρμανσης γίνεται μόνιμο.

Περικοπές θα γίνουν και στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, το BBC, το οποίο καλείται να «παγώσει» το πάγιο (TV licence) για έξι χρόνια, ενώ θα αναλάβει και το κόστος της Διεθνούς Υπηρεσίας (World Service), που μέχρι σήμερα καλύπτει το υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που αντιστοιχεί σε «ψαλίδι» της τάξης του 16% στον προϋπολογισμό του.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με την οικονομία, αλλά και με τις πηγές χρηματοδότησης στις οποίες βασίζονται πολλοί Βρετανοί.