Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Έρχεται διπλή ήττα !!

Ενα δύσκολο παζλ με 13 διαφορετικά κομμάτια προσπαθούν να αναλύσουν στην Ιπποκράτους, αναζητώντας τα «κλειδιά» για την... ασφαλή πρόσβαση στον στόχο. Η κάθε μία από τις 12+1 (Αττική) περιφέρειες αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ ξεχωριστή πρόκληση για την επιβεβαίωση της διατήρησης σημαντικών του δυνάμεων σε σχέση με την εκλογική δύναμη του 2009, ενώ στο «στρατηγείο» διεκδικούν την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπου καταγράφονται και κυριαρχούν.

Τα μηνύματα μπορεί να είναι ενθαρρυντικά για ορισμένες περιφέρειες, ωστόσο στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ καλείται να δώσει σκληρή μάχη στον δεύτερο γύρο για τη νίκη. Ταυτόχρονα από το «στρατηγείο» της Ιπποκράτους, είτε για λόγους τακτικής είτε για λόγους αυτοσυγκράτησης, αποφεύγουν να «στοιχηματίσουν» για νίκη από τον α’ γύρο σε μία εκ των περιφερειών - για παράδειγμα στην «παραδοσιακά πράσινη» Κρήτη. Αρνητικός, δε, παράγοντας παραμένει και προβληματίζει το επιφορτισμένο με την προεκλογική εκστρατεία επιτελείο υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη, το γεγονός ότι το κλίμα παραμένει...

χλιαρό και οι ψηφοφόροι σε... απόσταση από τα «συνθήματα» των υποψηφίων.

Συν τοις άλλοις, πολλοί υποψήφιοι επιλέγουν τη «σημαία» του «αντιμνημονίου» για την προσέλκυση ψηφοφόρων, υπολογίζοντας στη δυσαρέσκεια οπαδών του ΠΑΣΟΚ από την επιβολή σκληρών μέτρων, που επέφεραν μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις. Τα μεγάλα «αγκάθια», όμως, εντοπίζονται και αφορούν στην επιλογή και στη διάταξη μάχης των προσώπων στις περιφέρειες και στους δήμους.

Παρότι χρειάστηκαν μέρες διαβουλεύσεων και... διαπληκτισμών με στελέχη για τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών, τελικά δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν εν τη γενέσει τους συγκρούσεις και διαμάχες, οι οποίες μεταφέρθηκαν εν συνεχεία σε... δημόσια θέα. Οπως συνέβη στην Αττική -αλλά και στον Δήμο της Αθήνας- στη σημαντικότερη όλων περιφέρεια λόγω των πολιτικών συμπερασμάτων που θα εξαχθούν για την πολιτική δύναμη των κομμάτων, μια και στο λεκανοπέδιο κατοικούν περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες.

Ο συνδυασμός του Γιάννη Σγουρού δέχεται ήδη σοβαρές πιέσεις από τη δυναμική που αναπτύσσει ο Γιάννης Δημαράς, ο οποίος κατάφερε να εντάξει στο ψηφοδέλτιό του στελέχη με πασοκογενείς ρίζες, ενώ επενδύει τα μάλα στο αντιμνημονιακό κλίμα. Μέγα ζητούμενο εν τω μεταξύ αποτελεί η εξέλιξη της κόντρας του Παναγιώτη Φασούλα με την Ιπποκράτους αλλά και τον Γ. Σγουρό πια, καθώς ο νυν Δήμαρχος Πειραιά «θυμίζει» ότι ήταν αυτός που του πρότεινε δημοσίως τη θέση του αντιπεριφερειάρχη. Ο κ. Φασούλας έχει επίσης δημοσιοποιήσει τη στήριξή του στον κ. Δημαρά, όπως και δημοτικοί σύμβουλοί του που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο της καθόδου τους με το ψηφοδέλτιο του ανεξάρτητου βουλευτή.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την απόφαση υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων με τον κ. Σγουρό να επανεξετάσουν τη στάση τους, ενώ οι «κομμένοι» από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη καταγγέλλουν τις διαδικασίες και την Ιπποκράτους. Για παράδειγμα, ο νυν πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Αθηνών-Πειραιώς, Γρηγόρης Φελώνης εξέφρασε την αντίθεσή του και δεν θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο. Ανάλογη στάση Παρόμοια στάση λέγεται ότι θα κρατήσουν και άλλοι νυν σύμβουλοι στις νομαρχίες. Πάντως, τα περιθώρια για νέες εμπλοκές στενεύουν, αφού στη τελευταία συνάντηση του Μ. Καρχιμάκη και του Γ. Σγουρού (την Πέμπτη το βράδυ στην Ιπποκράτους) κατέληξαν στη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου επιλέγοντας από την προτεινόμενη λίστα το σύνολο των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων.

Τα «αγκάθια» βέβαια εξακολουθούν να διαπερνούν τις σχέσεις στελεχών, που δηλώνουν αποκλεισμένοι από τις επιλογές της Ιπποκράτους και λιγότερο αδικημένοι από την τακτική που ακολούθησε ο επικεφαλής του συνδυασμού. Και αυτό γιατί τη «σφραγίδα» στα πρόσωπα που επελέγησαν για τις οκτώ θέσεις των αντιπεριφερειαρχών (δεν χρειάζονται «σταυρό», όπως οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι) έβαλε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διά του Μ. Καρχιμάκη. "Διάβημα" στην Ιπποκράτους από τοπικές της Αθήνας Γκρίνιες για το ψηφοδέλτιο Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Γ. Καμίνη για τον δήμο της Αθήνας ελήφθη καθαρά με πολιτικά κριτήρια και όχι με βάση τα γκάλοπ.

Ο κ. Καμίνης είχε εκ των πραγμάτων χαμηλή αναγνωρισιμότητα, εν αντιθέσει με το νυν δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, που είναι ο βασικός του αντίπαλος. Ωστόσο, μπαίνοντας στην «καρδιά» του προεκλογικού αγώνα, η Ιπποκράτους άρχισε να συμβουλεύεται συχνότερα τα γκάλοπ και να αναζητά τις «αδυναμίες» της υποψηφιότητας για να τις αντιμετωπίσει. Σε όλα τα τελευταία γκάλοπ λοιπόν το επιτελείο της Ιπποκράτους διέγνωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα ο συνδυασμός του «Συνηγόρου του Πολίτη» να περάσει στον δεύτερο γύρο και να δώσει τη μάχη της επικράτησης ποντάροντας στη συμμαχία με τις κεντροαριστερές αρχικά δυνάμεις.

Εκτιμούν επίσης ότι ο κ. Καμίνης έχει δίοδο διείσδυσης και στο κεντροδεξιό ακροατήριο, ενώ το υπερκομματικό και εναλλακτικό προφίλ που διατηρεί, λειτουργεί σαν γέφυρα με την «κοινωνία των πολιτών». Η αλήθεια πάντως είναι ότι στα γκάλοπ καταγράφονται και «παγίδες», των οποίων την αντιμετώπιση εξετάζουν τώρα στην Ιπποκράτους. Για παράδειγμα, το προφίλ του ψηφοδελτίου δεν συμπληρώνει απολύτως το παζλ. Και αυτό γιατί συμπεριλαμβάνει κυρίως στελέχη και προσωπικότητες, όχι όμως γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην πρωτεύουσα.

Εγκυρες πληροφορίες δε αναφέρουν ότι από τις τοπικές οργανώσεις της Αθήνας έχουν ήδη κάνει «διάβημα» στην Ιπποκράτους για τη «δοσολογία» στο ψηφοδέλτιο - υποστηρίζοντας ότι τη... μερίδα του λέοντος έχουν στην ουσία η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι. Από την Ιπποκράτους απαντούν ότι η συστράτευση των βουλευτών και των κεντρικών στελεχών στη μάχη της Αθήνας θα ανεβάσει τη συσπείρωση.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η εκδήλωση της Δευτέρας στο κέντρο της πόλης, για την οποία γίνεται μεγάλη κινητοποίηση από το ΠΑΣΟΚ. Εκδήλωση Συγκεκριμένα, στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας θα «συναντηθούν» σε εκδήλωση στο θέατρο «Ολύμπια» (Λυρική Σκηνή) της Ακαδημίας, ο εμπνευστής του «Καλλικράτη» Γιάννης Ραγκούσης, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης και οι υποψήφιοι στις δύο από τις τρεις βασικές αναμετρήσεις στο λεκανοπέδιο, οι κ. Καμίνης και Σγουρός.

Με τις ομιλίες τους θεωρούν ότι θα δώσουν το σήμα της δυναμικής εκκίνησης για τη δύσκολη πορεία προς τις εκλογές και ότι θα εκπέμψουν σημαντικά «μηνύματα» - ίσως και διλήμματα προς τους προοδευτικούς ψηφοφόρους. Στόχος είναι αφενός ο Γ. Καμίνης να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να μειώσει αισθητά την ψαλίδα με τον Ν. Κακλαμάνη και αφετέρου ο Γιάννης Σγουρός να αποκτήσει ασφαλές προβάδισμα.