Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ώρα μηδέν για τα νοσοκομεία

Η τήρηση της δέσμευσης για έλεγχο των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να κλείσει η μαύρη τρύπα των χρεών που οδηγούν πολλά από αυτά σε υπολειτουργία, αλλά παράλληλα να περιοριστεί η σπατάλη λόγω κακοδιαχείρισης και διαφθοράς στο χώρο των προμηθειών και υπηρεσιών εξελίσσεται σε κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση.

Από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου τα μέλη του Συνδέσμου Προμηθευτών νοσοκομείων θα αναστείλουν τις επί πιστώσει παραδόσεις υλικών προς όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οι προμηθευτές υποστηρίζουν ότι το κράτος δεν τήρησε τα υπεσχημένα, κατά την...

αναστολή του προηγούμενου εμπάργκο.

Παράλληλα, η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων με την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος σε αποθήκες και λογιστήρια, τείνει να μετατρέψει σε ηλεκτρική, την καρέκλα του υπουργού Υγείας Α.Λοβέρδου, ο οποίος παραδέχεται ότι υπάρχουν ανεξέλεγκτες δαπάνες, καθώς και ότι η προθεσμία του Δεκεμβρίου που έθεσε η τρόικα για την εφαρμογή συστήματος ελέγχου, είναι αδύνατο να τηρηθεί:

"Εάν διαθέτω μια αξιοπιστία από τα προηγούμενα που έκανα, φαντάζομαι ότι μπορώ να τους πείσω, ότι αυτό ας φύγει από το Δεκέμβριο και ας πάει το Μάρτιο, το Μάρτιο να σας το παραδώσω".

O υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι γίνεται αγώνας δρόμου για να κατατεθούν οι ισολογισμοί του ’09 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. "Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν καταθέσει τους ισολογισμούς του ‘08 ’07 και γίνεται ένας αγώνας να κατατεθούν όλοι" είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε ξανά στην ανάγκη της μηχανοργάνωσης, ώστε να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή και στο εξής να μπορεί το κράτος να ελέγχει ακριβώς που πάνε τα χρήματα.
"Στα νοσοκομεία ειδικά φεύγουν δαπάνες , φεύγουν λεφτά χωρίς να καταλαβαίνεις που πάνε και πιθανολογείς σφοδρότατα ότι πάνε όχι για καλό σκοπό, δεν πάνε για τον ασθενή, πάνε για τη γραφειοκρατία , πάνε για τη διαφθορά , πάνε για τη σπατάλη" δήλωσε ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5.

Όσον αφορά τα όσα είχε πει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για παραίτησή του σε έξι μήνες αν δεν βάλει τάξη ο υπουργός ήταν πιο ήπιος αυτή τη φορά, επιμένοντας ωστόσο ότι πρέπει να λυθούν πολύ σύντομα προβλήματα δύο δεκαετιών.

Ο Α. Λοβέρδος είχε δεσμευτεί ενώπιον της Βουλής, ότι εάν μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν έχει μηχανισμό μηχανοργάνωσης στα νοσοκομεία και συνεπώς σαφή εικόνα στα χέρια του για τα έσοδα και τις δαπάνες των νοσοκομείων, τις αποθήκες, αλλά και στα λογιστήρια, ο ίδιος θα αποχωρήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

"Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει υπουργός Υγείας και να παραμείνει στο υπουργείο αυτό, αν μέσα στους επόμενους έξι μήνες δεν υλοποιηθούν τα παραπάνω" είχε πει χαρακτηριστικά.