Ιρλανδία: Μέτρα λιτότητας ύψους 15 δισ. ευρώ
Πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2011 - 2014, συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ εξήγγειλε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, με στόχο τη μείωση του ελλείμματός του προϋπολογισμού ως ποσοστού επί του ΑΕΠ στο επίπεδο του 3% έως το 2014.Υποβάθμιση της Ιρλανδίας από τον οίκο S&P
Βάσει του προγράμματος, το οποίο είναι εμπροσθοβαρές καθώς υλοποιεί μέτρα αξίας 6 δισ.ευρώ για το 2011 και αφορά κατά τα 2/3 περικοπή δαπανών και κατά το 1/3 αύξηση εσόδων του προϋπολογισμού, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στο επίπεδο του 9,1% το 2011.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα κορυφωθεί στο....
επίπεδο του 102% το 2013 και θα μειωθεί στο επίπεδο του 100% το 2014.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Δουβλίνου, το ΑΕΠ θα σημειώσει άνοδο 2,75% στη διάρκεια της περιόδου 2011-2014.
Τα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων, τη διατήρηση του φορολογικού συντελεστή 12,5% για τις επιχειρήσεις, την αύξηση των φορολογικών εσόδων (φόρος επί εισοδημάτων) κατά 1,9 δισ. ευρώ, την εφαρμογή φορολογικών αλλαγών επί του συνταξιοδοτικού καθεστώτος με συνολική απόδοση 700 εκ. ευρώ, την κατάργηση ή μείωση φορολογικών δαπανών με συνολικό όφελος 755 εκ. ευρώ, την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 22% το 2013 και σε 23% το 2014, με όφελος 640 εκ. ευρώ, τη θέσπιση φόρου "τοπικών υπηρεσιών", με όφελος 530 εκ. ευρώ, σταδιακή αύξηση της τιμής των λιγνιτανθράκων από 15 ευρώ σε 30 ευρώ με όφελος 330 εκ. ευρώ, αναμόρφωση της φορολογίας κεφαλαιακών κερδών με επιπρόσθετο όφελος 140 εκ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα για την μείωση της ελάχιστης ωριαίας αποζημίωσης κατά 1 ευρώ στο επίπεδο των 7,65 ευρώ, την αναμόρφωση του καθεστώτος ανεργίας και την ανάπτυξη της απασχόλησης, την τόνωση του ανταγωνισμού, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και τη μείωση του κόστους στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.
Το 2010 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας αναμένεται να ανέλθει στο επίπεδο του 32% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, υπό τη σκιά των δεκάδων δισ.ευρώ που διοχέτευσε η κυβέρνηση του Δουβλίνου στη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.
Το πρόγραμμα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοινώθηκε σήμερα είναι προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση πακέτου δανείων αναμενόμενου 85 δισ.ευρώ από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χαιρετίζει η ΕΕ
Το 4ετές πρόγραμμα λιτότητας που δημοσιοποιήθηκε στο Δουβλίνο "αποτελεί μία στέρεη βάση", γιά να γίνουν οι διαπραγματεύσεις γιά την παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Ιρλανδία, τονίστηκε στις Βρυξέλλες από τον Επίτροπο γιά τις νομισματικές υποθέσεις κ. Ολι Ρεν.
"Το πρόγραμμα αποτελεί σπουδαία συνεισφορά στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών" της Ιρλανδίας, υπογράμμισε ο κ. Ρεν. "Είναι απολύτως ισορροπημένο πρόγραμμα στους τομείς των δαπανών και των εσόδων, περιέχει πολλές δομικές μεταρρυθμίσεις", επισήμανε επίσης.
Η Επιτροπή των Βρυξελλών ενημέρωσε ήδη το αντιπολιτευόμενο κόμμα "Φάϊν Γκέϊλ" ότι "σημεία του ανωτέρω προγράμματος μπορεί να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης", όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπός του κόμματος γιά οικονομικά ζητήματα.
"Εκφράζω την ικανοποίησή μου που, μέρη ή και όλο, το επίσημο έγγραφο αυτό μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί", τόνισε ο κ. Μάϊκλ Νούναν, που σημειωτέον πιθανόν να είναι μετά τις εκλογές ο νέος υπουργός Οικονομικών. Το ίδιο κόμμα αποκάλυψε ότι προτίθεται - πιθανόν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα - "να δημοσιεύσει το δικό του οικονομικό πρόγραμμα".