Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

«Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης»

Τη διαβεβαίωση ότι η χώρα μας δεν θα ξεφύγει από την πορεία της τα επόμενα χρόνια και ότι όχι απλώς «θα έχουμε πολύ χαμηλό πρωτογενές χρέος, αλλά και θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης το 2012» έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Το κείμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού

R. QUEST: Μίλησα την περασμένη εβδομάδα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τονρώτησα αν θα ήταν δυνατό να συνεχιστεί σταθερά η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, λόγω όλων αυτών που συμβαίνουν.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι μόνο είμαστε σε σταθερή πορεία, αλλά υποσχεθήκαμε ότι θα μειώσουμε το έλλειμμά μας κατά 5,5%. Μιλάμε για σημαντική μείωση. Δεν γνωρίζωπόσες χώρες το έχουν κάνει αυτό. Εμείς θα το ξεπεράσουμε, μάλιστα, παρόλο που...

ξεκινάμε από ένα κάπως διαφορετικό σημείο.

R. QUEST: Για να είναι λοιπόν απόλυτα σαφή τα πράγματα, οποιαδήποτε συζήτησηγια αναδιαπραγμάτευση του χρέους, δεν περιλαμβάνεται με κανένα απολύτως τρόποστο πρόγραμμά σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ακριβώς, κύριε Quest. Είμαι πολύ σαφής ως προς αυτό.

Πιστεύουμε, επίσης, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, ότι δεν θα ξεφύγουμε απότην πορεία μας, τα επόμενα λίγα χρόνια και ότι, το 2012, θα έχουμε πολύ χαμηλόπρωτογενές χρέος. Και προσβλέπουμε σε ανάπτυξη για το 2012. Αυτό σημαίνει ότιθα έχουμε μια πολύ βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους μας.

R. QUEST: Είδαμε απεργίες και διαδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και στηνΙσπανία και την Γαλλία. H Βρετανία, μόλις ανακοίνωσε ορισμένα πολύαυστηρά μέτρα λιτότητας. Κύριε Πρωθυπουργέ, υπάρχει κίνδυνος κατακερματισμούστην ευρωπαϊκή κοινωνία;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πολύ καλή ερώτηση, κύριε Quest. Θα έλεγα καταρχήν ότι, στηνΕλλάδα, ο Ελληνικός λαός επέδειξε εντυπωσιακή ωριμότητα, απέναντι σε αυτές τις,προφανώς, ιδιαίτερα επώδυνες αλλαγές. Επέδειξε μεγάλη ωριμότητα,αντιλαμβανόμενος ότι αυτή η κρίση είναι πραγματική και πολύ σοβαρή και ότιέπρεπε να λάβουμε δύσκολα μέτρα. Και βλέπουμε ήδη αποτελέσματα.

Αλλά έχετε δίκιο, ότι δεν υπάρχει αυτή η ισορροπία και αυτό θα μπορούσε ναδημιουργήσει προβλήματα συνοχής, προβλήματα διάσπασης. Ελπίζω, ωστόσο, ότι θαέχουμε την επιμονή και την ικανότητα να τα καταφέρουμε.

R. QUEST: Και σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ε.Ε.;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατ' αρχάς, είμαι πολύ ικανοποιημένος που δημιουργούμε πλέοναυτό το μηχανισμό στήριξης. Όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο της κρίσης, τον είχαμε προτείνει εμείς. Υπήρξε ένας προσωρινός μηχανισμός, πουδημιουργήθηκε για να βοηθηθεί η Ελλάδα, πιθανόν, και άλλες χώρες, αν τύχαινε ναβρεθούν στην ίδια κατάσταση. Τώρα, όμως, λάβαμε μια πολύ σημαντική απόφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τηδημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού, που θα είναι μέρος της Συνθήκης, τωνθεσμικών οργάνων.

Πράγματι, υπάρχουν και κάποιες κυρώσεις. Υπήρχαν ήδη και πιθανόν να γίνουναυστηρότερες. Θα παραμείνουν, όμως, στο πεδίο της οικονομικής διακυβέρνησης καιδεν θα προβλέπουν ευρεία και εκτεταμένη αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, πράγμαστο οποίο ήμουν σαφώς αντίθετος και χαίρομαι που δεν πρόκειται καν νασυζητηθεί.

R. QUEST: Ίσως όμως και το γεγονός ότι, οι χώρες που θα παραβιάζουν τουςνέους κανόνες, θα πρέπει να πληρώσουν αυτομάτως πρόστιμο, να θεωρείταιυπερβολικό από κάποιους, ίσως και από σας. Ή μήπως αυτό μπορείτε να τοδεχτείτε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν είμαστε εναντίον των προληπτικών μέτρων διότι, σε πολύμεγάλο βαθμό, εδώ, πρόκειται για προληπτικό μέτρο. Όταν γνωρίζει κανείς ότι θαυπάρξουν κυρώσεις - και ιδιαίτερα οικονομικές κυρώσεις - είναι πιοπροσεκτικός. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αρκέσει και δεν θα φτάσουμε σ' αυτό τοσημείο.

Βεβαίως, μπορεί να προκύψουν συνθήκες, όπου μια χώρα θα βρεθεί σ' αυτή τηνκατάσταση, όχι επειδή δεν έδειξε επιμέλεια, αλλά λόγω της διεθνούς συγκυρίας,λόγω κρίσης στον κατασκευαστικό κλάδο, ή λόγω τοξικών ομολόγων, ή γιαοποιοδήποτε τέτοιο λόγο. Προφανώς, αυτό θα ληφθεί υπ' όψιν στην απόφαση για τοαν θα επιβληθούν κυρώσεις. Ελπίζουμε, όμως, ότι δημιουργούμε έναν ισχυρό μηχανισμό, που θα εμποδίζει τιςκρίσεις δημοσίου χρέους.