Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Μέρκελ-Σαρκοζί: «Δεν αλλάζει ο μηχανισμός μέχρι το 2013»

Δεν θα αλλάξει μέχρι το 2013 ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημιουργήθηκε για την προστασία του ευρώ, επισήμαναν σήμερα στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγορές, ύστερα από τα σενάρια περί αλλαγής του μηχανισμού πριν από το 2013. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ στη Γερμανία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ιρλανδίας θα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα.

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος είχε εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην ευρωζώνη και είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη «αναδιάρθρωσης του χρέους» από....

κάποια χώρα-μέλος της 16μελούς ζώνης.

Ο Βέμπερ
Ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Άξελ Βέμπερ και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν πρόθυμη να αυξήσει το ποσό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν χρειαστεί.

Μιλώντας αργά χθες το βράδυ στην πρεσβεία της Γερμανίας στο Παρίσι, ο Βέμπερ ανέφερε πως «750 δισ. ευρώ θα έπρεπε να επαρκούν για τον καθησυχασμό των αγορών και εάν όχι τότε θα πρέπει να αυξηθούν».

Ο επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ, επίσης υπερασπίστηκε την ακεραιότητα της ευρωζώνης. «Καμία χώρα δεν θα εγκαταλείψει εκούσια το ευρώ. Για τις πιο αδύναμες χώρες, αυτό θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία, όπως και για τις πιο ισχυρές», τόνισε.

Η απειλή μετάδοσης της κρίσης χρέους που έχει ήδη πλήξει Ελλάδα και Ιρλανδία, στην Ισπανία έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι το Ταμείο Διάσωσης που συστάθηκε τον περασμένο Μάιο δεν επαρκεί για τη διάσωση της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Η ισπανική οικονομία είναι σχεδόν διπλάσια από αυτές της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας μαζί, γι'αυτό και οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν χρειαστεί διάσωση, αυτό θα απειλήσει την ύπαρξη του ευρώ. Ο Βέμπερ, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξουν το ενιαίο νόμισμα».

Στις αγορές
Την ίδια ώρα, στις αγορές, οι πιέσεις στο ευρώ συνεχίζονται με το ενιαίο νόμισμα να φτάνει σε χαμηλά δύο μηνών σε σχέση με το δολάριο. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι θα πέσει κι άλλο, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «κινδυνεύουν» να ακολουθήσουν, όπως λένε, την Ελλάδα και την Ιρλανδία, στον ίδιο δρόμο της διάσωσης.

«Είμαι πιο σίγουρη απ΄ό,τι ήμουν την άνοιξη ότι η ΕΕ θα αναδειχτεί ενισχυμένη από τις παρούσες προκλήσεις», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, απευθυνόμενη σε επιχειρηματίες στο Βερολίνο.

Η Άγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι δεν βλέπει ανάγκη για «αναδιάρθρωση χρέους» από κάποια χώρα-μέλος της ευρωζώνης.

Η Ιρλανδία
Στην Ιρλανδία, την πρώτη πολιτική δοκιμασία της από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, οπότε και ζητήθηκε να διασωθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ, περνά η κυβέρνηση της χώρας, στις επαναληπτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην βόρεια περιοχή Ντόνεγκαλ.

Πάντως η κυβέρνηση δήλωσε βέβαιη ότι θα είναι σε θέση να περάσει στις αρχές Δεκεμβρίου τον πιο σκληρό προϋπολογισμό στην ιστορία της χώρας. Χθες η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τετραετές πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, με μέτρα περικοπών ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2014.
tanea