Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Θα μείνει μέχρι το 2020 στην Ελλάδα η τρόικα;;;

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του Μνημονίου στη χώρα μας, καθώς οι όροι που θα καθοριστούν για την Ιρλανδία θα επηρεάσουν την χώρα μας. Μάλιστα, την επιμήκυνση του δανείου μας μέχρι το 2020 θέτει επί τάπητος και ο «mr. blue eyes» της τρόικας, Poul Thomsen, σε συνέντευξή του!

Την ώρα που το «παζάρι» για την προσφυγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης βρίσκεται σε εξέλιξη, κλεφτές ματιές πέφτουν και στην Ελλάδα. Αν οι όροι του δανείου που θα πάρει το Δουβλίνο προβλέπουν αποπληρωμή σε 9 χρόνια, αυτό ανοίγει τον δρόμο στην ελληνική κυβέρνηση να....


ζητήσει μεγαλύτερο χρόνο για να αποπληρώσει το δάνειο στην τρόικα.

Φυσικά, κάτι τέτοιο προϋποθέτει πως θα εκπληρώνονται οι στόχοι που ορίζει το Μνημόνιο και συνεπάγεται υψηλότερο επιτόκιο.

Το ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου θέτει ξεκάθαρα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα σε συνέντευξή του στους «Los Angeles Times»: «τα δάνεια που θα λαμβάνει από εδώ και πέρα η Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι για 10 ή 11 χρόνια. Ή θα μπορούσαμε να δώσουμε ένα νέο δάνειο», δηλώνει χαρακτηριστικά και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012.

Μιλώντας για τις θυσίες που έχουν κάνει ήδη οι Έλληνες, ο κ. Thomsen επεσήμανε πως αν οι όροι του Μνημονίου δεν θα εκπληρωθούν, τότε θα έρθει νέο «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις. «Αυτό, όμως, πιστεύουμε ότι δεν είναι κοινωνικά δίκαιο», προσθέτει ο ίδιος, που αφενός θέτει και αφετέρου κλείνει το θέμα νέων περικοπών.

Σημειώνουμε πως ο επικεφαλής του ΔΝΤ είχε θέσει προ μηνών το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του Μνημονίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την Γερμανία.