Γιούνκερ: "Πάρτε νέα μέτρα τώρα"
Στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αναφέρθηκε λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου παρενέβη γνωρίζοντας ότι μετά και το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, στις 16 Νοεμβρίου, ανακοινώνεται το πραγματικό έλλειμμα της χώρας και ακολουθεί στις δύο ημέρες μετά η κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο έχει, ήδη, υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά τις παρεμβάσεις της Τρόικας. Όλα αυτά ενώ αναμένεται την Τρίτη η άφιξη του...
κλιμακίου από τους δανειστές ως προπομπού της έλευσης της Τρόικας, η οποία καταφθάνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Πριν το «μαστίγιο», όμως, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου φρόντισε να πετάξει το «καρότο» σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της και να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2011.
Ο κ. Γιούνκερ, επίσης, επισήμανε ότι το ποσοστό ύφεσης της ελληνικής οικονομίας γα το 2010 και συνδύασε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων με την εικόνα που θα πρέπει να έχει η ελληνική οικονομία την επόμενη χρονιά. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες αλλά σύμφωνα με όσα έχουν ήδη διατυπωθεί επίσημα και ανεπίσημα σχετικά με την κάλυψη του επιπρόσθετου ελλείμματος που θα πλησιάσει το 16%, τα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν στη δραματική μείωση των εξόδων στις ΔΕΚΟ καθώς και στην περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών.
Οι υπουργοί παραγωγικών και μη υπουργείων που συναντήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου γνωρίζουν ήδη πως το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε περαιτέρω περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ανά υπουργείο που θα φτάσουν το 2011 στο 40% από το 30% που ίσχυε μέχρι και τις προηγούμενες εβδομάδες.
Αναφερόμενος στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup τη χαρακτήρισε ως επιλογή που δεν είναι προς εξέταση. «Δεν ξέρω κανέναν στην Ευρώπη - και γνωρίζω πολλούς έξυπνους, αξιόπιστους ανθρώπους - που να εξετάζει πραγματικά αυτή την επιλογή» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τάχθηκε, δε, αντίθετος στο ενδεχόμενο να γίνει κανόνας η αναδιάρθρωση με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Ευρωομόλογο
Ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε, επίσης, υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωομολόγου στο πλαίσιο ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων εντός της Ευρωζώνης.
«Νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα να θέσουμε αυτό το θέμα των ευρωομολόγων και θα ήμουν ευγνώμων... αν μπορούσαμε να συστήσουμε μια υποεπιτροπή, μέρος αυτή της επιτροπής, που να ασχοληθεί με ηρεμία με το θέμα, μακριά από τα φώτα των μέσων», δήλωσε.
Τέλος, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του, σχετικά με τη σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλουν οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.