Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Φαβορί για χρεωκοπία..

Στην πρώτη θέση παγκοσμίως, στις χώρες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας, βρίσκεται η Ελλάδα, την ώρα που το spread των δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκε πάνω από τις 900 μ.β, με ανοδική τροχιά.

Ειδικότερα, το spread του 10ετούς ομολόγου έφτασε στις 930 μονάδες βάσης. κάτι που, σύμφωνα με αναλυτές, οφείλεται στις πληροφορίες για προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, στην πρώτη θέση παγκοσμίως, στις χώρες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την....

Capital Market Authority (CMA).

Η χώρα μας, σύμφωνα με τη CMA, εμφανίζει πιθανότητες χρεοκοπίας με 52%. Ακολουθούν η Βενεζουέλα με 49.66%, η Ιρλανδία με 40,09%, η Αργεντινή με 34,64%, το Πακιστάν με 33.68% και η Πορτογαλία με 33,68%.

Στις αρχές του Απριλίου η Ελλάδα βρισκόταν στην έκτη θέση με 26% πιθανότητα χρεοκοπίας. Σημειώνεται ότι το Ιράκ εμφανίζεται με πιθανότητα χρεοκοπίας 20,88%.

Καμπανάκι από Economist

Από την πλευρά του, το περιοδικό "Economist" αναφέρει ότι "οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα σημαίνουν ότι η χρεοκοπία είναι πιο κοντά από ποτέ. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι οι αγορές πλέον ανησυχούν και μάλιστα επικίνδυνα πολύ.

"Το θέμα των πρόωρων εκλογών που έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου εκτίναξε τα spreads στα ύψη, φτάνοντας στα επίπεδα του περασμένου Μαϊου, ακριβώς πριν την παρέμβαση του ΔΝΤ και της ΕΕ. Όμως αυτή τη φορά, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα", συμπληρώνει ο Economist. Και καταλήγει: "Οι πιθανότητες της Ελλάδας να αποφύγει την πτώχευση θα ήταν πιο ισχνές από ποτέ, ακόμα και σε περίπτωση συνασπισμού μετά τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές".

Κομισιόν

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και προς ποια κατεύθυνση, επισήμανε ότι "για να απαντήσει η Επιτροπή στην ερώτηση αυτή θα πρέπει να περιμένει αφενός τη δημοσιοποίηση από τη Eurostat των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος την περίοδο 2006-2009 και αφετέρου την άρση των επιφυλάξεων για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που είχε έως τώρα η Eurostat".

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι κλιμάκιο της Επιτροπής θα επισκεφθεί την Ελλάδα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει την εφαρμογή των μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, το τελευταίο τρίμηνο. Από την αξιολόγηση θα αποφασιστεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. Τόνισε, δε, ότι "η τριμηνιαία αξιολόγηση είναι αυτή που δίνει την πιο ακριβή εικόνα για την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης στη χώρα".