Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Τομάσο Σιόπα: Η ανάκαμψη θα χρειαστεί δέκα χρόνια

Η διαδικασία για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία θα είναι μακρά και θα κρατήσει και μετά τη λήξη του Μνημονίου το 2013, εκτίμησε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Τομάσο Πάντοα – Σιόπα.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου προέβλεψε ότι θα χρειαστούν δέκα με δεκαπέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναφερόμενος στην υλοποίηση του Μνημονίου, υπογράμμισε ότι έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα, τα οποία έχουν βελτιώσει τη θέση της Ελλάδας.

Το διάστημα που χρειάστηκε η οικονομία της Γερμανίας για να ανακάμψει – δέκα με δεκαπέντε χρόνια - θα χρειαστεί η οικονομία της Ελλάδας για να ανοικοδομηθεί σύμφωνα με....


όσα ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Tommaso Schioppa, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο Ιταλός σύμβουλος έκανε, επίσης, λόγο για πέντε κινδύνους σχετικά με την υλοποίηση του Μνημονίου, οι οποίοι σχετίζονται:

- ο πρώτος κίνδυνος αφορά το ενδεχόμενο κόπωσης τόσο της κυβερνητικής προσπάθειας όσο και της κοινωνίας, μετά τον καταιγισμό των μέτρων που εξαγγέλθηκαν με την υπογραφή του Μνημονίου


- ο δεύτερος κίνδυνος συνδέεται με την ταχύτητα προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, η οποία όπως είπε είναι χαμηλότερη από αυτή που είχε συμφωνηθεί.


- ο τρίτος κίνδυνος αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για το άμεσο μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι πιο δύσκολες από αυτές που υλοποίησε τους πρώτους μήνες του Μνημονίου.


- ο τέταρτος κίνδυνος συνδέεται με την «ανυπομονησία» που επιδεικνύουν οι αγορές.


- ο πέμπτος κίνδυνος αφορά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες βρίσκονται σε περίοδο ύφεσης εξαιτίας των περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων που εφαρμόζουν.

Μιλώντας για την κρίση γενικότερα ο πρωθυπουργικός σύμβουλος ανέφερε ότι δεν είναι αμιγώς ελληνική αλλά αποτελεί κρίση ολόκληρη της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η παρούσα κατάσταση, με την επέκταση της κρίσης στην Ιρλανδία, ευνοεί την ελληνική υπόθεση και αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο χρεοκοπίας.