Τραπεζίτες και ΜΜΕ πίεζαν την τρόικα για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων..
«Αποτελεί την καραμέλα για πολλούς εργοδότες, προκειμένου να δείξουν την πόρτα εξόδου σε εργαζομένους τους». «Δεν κρύβεται το ΔΝΤ πίσω από την απώλεια πολλών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά οι μεγαλοτραπεζίτες, τα στελέχη ΜΜΕ και οι μεγάλες εταιρίες που κινούν τα πιόνια στο σκάκι του μνημονίου επιτήρησης».Με αυτές τις φράσεις που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και που φέρεται να ειπώθηκαν από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, περιγράφεται με μάλλον ζοφερά χρώματα το παρόν και το μέλλον στην αγορά εργασίας, αλλά παράλληλα αποκαλύπτεται από επίσημη πηγή από που ασκούνται οι πιέσεις στην τρόϊκα τις οποίες με τη σειρά της....
μεταφέρει στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο.
Όπως επισημαίνει η ανώνυμη πηγή, δεν είναι λίγοι οι τραπεζίτες, ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και μέτοχοι ή στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων που τον περασμένο Αύγουστο έδωσαν το πράσινο φως για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, στη διάρκεια της πρώτης δηλαδή αναθεώρησης του Μνημονίου.
«Ένιωθα ότι δεν διαπραγματευόμουν με το ΔΝΤ, αλλά με τα μεγάλα συμφέροντα στην Ελλάδα. Σιγά μην εμπνεύστηκε ο Ντομινίκ Στρος - Καν τις αμοιβές για τις Ελληνίδες καμαριέρες», εκμυστηρεύεται ο ίδιος για τις ασφυκτικές πιέσεις των μεγάλων «κεφαλιών».
Μετά τις συνεχείς διαφωνίες για τα εργασιακά δικαιώματα που θίγονται και τις αντιδράσεις εργατικών συνδικάτων, το θέμα των συμβάσεων επανήλθε στο φως της δημοσιότητας, λίγους μήνες αργότερα για να αφήσει και πάλι ασάφειες στον κόσμο του εργατικού δυναμικού.
Με την πρόβλεψη που περιέχει η δεύτερη αναθεώρηση του Μνημονίου, οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών, κάτω όμως από ορισμένες προϋποθέσεις. Το όλο θέμα ωστόσο, θα κριθεί στο Κοινοβούλιο με τους προαναφερθέντες εργοδότες να καραδοκούν για να μην περάσει μια ηπιότερη ρύθμιση έχοντας τις «πλάτες» της τρόικας.
Στο τραπέζι του διαλόγου
Αν και τα κυβερνητικά χαρτιά παραμένουν ερμητικά κλειστά ως προς τους τρόπους που θα εφαρμοστούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έχει εξαγγείλει επαφές μεταξύ των κοινωνικών ανταγωνιστών (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και Εμποροι) τις επόμενες ημέρες ώστε να εντοπίσει τυχόν σημεία συμφωνίας.
Οι προτάσεις πάνω στις οποίες θα βασίσει την κυβερνητική πρόταση είναι οι εξής:
- Τη σύναψη ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης διάρκειας έως 24 μηνών
- Την υποχώρηση των μισθών έως και 20% έναντι των κλαδικών και
- Την επαναφορά των αμοιβών αμέσως μετά την πάροδο δύο ετών
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Εμπόρων Βασίλης Κορκίδης πρότεινε στους εργοδότες που θέλουν να μειώσουν το εργατικό κόστος, να κάνουν χρήση του προγράμματος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών που ήδη ισχύει από τον ΟΑΕΔ, μέσω του οποίου μπορούν να επιτύχουν οικονομίες άνω του 20% επί του συνολικού μισθολογικού κόστους. Και να μην προχωρήσουν σε μείωση της εργατικής αμοιβής.
Ο πρόεδρος των Εμπόρων καθώς και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος έχουν ταχτεί με την εργατική πλευρά που είναι κατά της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.
Μίκα Κοντορούση