Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Συννεφάκια...

ΛΗΞ’ ΤΟ, ΡΕ! Ετσι φωνάζουν οι φίλαθλοι από την εξέδρα όταν πλησιάζει το «90’» και το σκορ ευνοεί την οµάδα τους. Το ίδιο θα µπορούσε να ισχύει και για τη Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές κάλπες. Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγµατα αν ήταν εκλογές ενός γύρου κι είχαν όλα τελειώσει την πρώτη Κυριακή… Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Σαµαράς δεν βιάστηκε να κάνει δήλωση για τον δεύτερο γύρο.

Αν έκλεινε κανείς τον ήχο της τηλεόρασης, απαλλάσσοντας τον εαυτό του από την τετριµµένη ξύλινη γλώσσα της πολιτικής, τι θα έβλεπε; Θα έβλεπε τον αρχηγό της Ν.Δ. να εκφράζεται αποφασιστικά, αλλά να ακουµπάει στο βήµα µε τη στάση του ανθρώπου που έχει ανάγκη από στήριγµα. Η κακή στάση σώµατος του Αντώνη δεν είναι, βεβαίως, άσχετη µε τη στάση του εκλογικού σώµατος.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως ο Σαµαράς – µιλώντας για ολική επαναφορά την περασµένη Κυριακή – βιάστηκε κάπως να κηρύξει την επιστροφή της Ν.Δ. Προφανώς, από κεκτηµένη προσωπική ταχύτητα. Εδώ και δεκαοκτώ µήνες, ο Αντώνης όλο επιστρέφει. Πρώτα στην κυβέρνηση και µετά στο παιχνίδι για να µπει πρόεδρος της Ρηγίλλης. Οταν ο Σαµαράς είδε το 7-6 στις περιφέρειες, τον....

Κικίλια στον δεύτερο γύρο και τον Τατούλη οριακό νικητή στην Πελοπόννησο, θεώρησε ότι τα καλύτερα έρχονταν.

ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ. Πρώτον, γιατί η Ν.Δ. έχει ακόµη πολύ δρόµο. Δεύτερον, γιατί υπήρχαν κάποια συννεφάκια την περασµένη Κυριακή, στα οποία οι σαµαρικοί επέλεξαν να µη δώσουν µεγάλη σηµασία. Ας πούµε στην περίφηµη «ολική επαναφορά» της πρώτης Κυριακής δεν συµµετείχαν πάνω από µισό εκατοµµύριο ψηφοφόροι της Ν.Δ. που απείχαν. Η ατονία των γαλάζιων φάνηκε. Εδωσε καθαρή νίκη στον Πέτρο του Μοριά. Και δεν έδωσε την αναγκαία ώθηση στον Κώστα Γκιουλέκα στη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική ο Σγουρός κέρδισε καθαρά. Και ο αόρατος πόλεµος των Μητσοτακαίων – που στάθηκαν όρθιοι στην Κρήτη την περασµένη Κυριακή – κόστισε τοπικά στη Ν.Δ., µε αποτέλεσµα σηµαντική υπεροπλία του ΠΑΣΟΚ σε δήµους.

ΤΕΛΙΚΑ, Η Ν.Δ. έπεσε θύµα των προσδοκιών που η ίδια δηµιούργησε µεταξύ των δύο γύρων. Ποιος θυµάται ότι στις αρχές του καλοκαιριού, ο γαλάζιος σχεδιασµός έβλεπε «2+2» περιφέρειες στο πιο καλό σενάριο, ενώ δεν είχε λύση ούτε για την Αττική ούτε για τον Πειραιά; Στην τελευταία περίπτωση, η υποψηφιότητα της τελευταίας ώρας του Βασίλη Μιχαλολιάκου έφερε ανέλπιστη νίκη – µε λίγη βοήθεια από τον Πέτρο Μαντούβαλο και αρκετή από τον Γιάννη Μίχα.

ΑΠΡΟΣΜΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ και οι παρενέργειες των αυτοδιοικητικών εκλογών για τη Ρηγίλλης. Το κόµµα της Ντόρας ήταν αναµενόµενο, αλλά το ηγετικό στυλ Ψωµιάδη που θέλει να το παίξει παράγων ενότητας µπορεί να δηµιουργήσει προβλήµατα. Τι ρόλο έπαιξε ο Καρατζαφέρης στις ήττες Νικήτα και Γκιουλέκα; Τέλος, και σηµαντικότερο: ώς πού µπορεί να τραβήξει ο Αντώνης τη γραµµή του αντι-Μνηµονίου χωρίς να βγει εκτός γηπέδου; ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στην Ελλάδα του ΔΝΤ, η αντιπολίτευση δεν είναι πιο εύκολη από την κυβέρνηση.
Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.