Σε καλό δρόμο βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα
Μόλις τελείωσε η συνέντευξη τύπου του επιτελείου της τρόικας.. Σε καλό δρόμο βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν και οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή να ενταθούν, επισήμαναν οι εκπρόσωποι της τρόικας.Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στην Αθήνα, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί, οι Σ.Ντερουζ (Κομισιόν), Π.Τομσεν (ΔΝΤ) και Ντ. Μπλάνκ (ΕΚΤ) αναφέρθηκαν στους βασικούς άξονες του νέου Μνημονίου, στις αδυναμίες που....
διαπίστωσαν στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, αλλά και στους τομείς όπου η κυβέρνηση καταγράφει πρόοδο.
Το ελληνικό πρόγραμμα «παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο», είπαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Ξεκαθάρισαν, ωστόσο, ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.
Πάντως, διευκρίνισαν ότι τα 9 δισ. ευρώ της τρίτης δόσης του μηχανισμού στήριξης είναι διασφαλισμένα.
«Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, σημαντική πρόοδος έχει συντελεσθεί κηρύσσω όσον αφορά στην δημοσιονομική προσαρμογή», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.
Για τις διαρθρωτικές αλλαγές επισήμαναν πως «παρά την σημαντική πρόοδο που επετεύχθη ως σήμερα σε τομείς μεταρρυθμίσεως, με κεντρικό σημείο αναφοράς την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή».
Η τρόικα υπογράμμισε πως η τωρινή πρόκληση είναι να εφαρμοσθεί ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις που μεταξύ άλλων αφορούν:
- Στην ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο επιχείρησης μέσω αλλαγών των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας.
- Στο άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες , εμπόριο και επαγγέλματα.
- Στο «ξεκλείδωμα» του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας , μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά.