Ετοιμάζουν βοήθεια για Ιρλανδία..
Ολοταχώς προς τον µηχανισµό βοήθειας Ευρωπαϊκής Ενωσης και ∆ΝΤ οδεύει η Ιρλανδία, αφού το άλµα στο κόστος δανεισµού µπορεί να την κάνει τη δεύτερη χώρα της ευρωζώνης µετά την Ελλάδα που θα ζητήσει οικονοµική στήριξη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε µάλιστα χθες ότι η Ε.Ε.είναι έτοιµη να βοηθήσει το ∆ουβλίνο, αν αυτό χρειαστεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ακόµη ζητηθεί, αν και κορυφαίοι οικονοµικοί αναλυτές θεωρούν πως είναι απλά θέµα χρόνου.Οι αποδόσεις των10ετών κρατικών οµολόγων της «Κέλτικης Τίγρης»εκτοξεύτηκαν χθες πάνωαπό 9% και τα spreads έφτασαν στο ύψος ρεκόρ των 650 µονάδων βάσης! Το χρηµατιστήριο του ∆ουβλίνου έκλεισε µε πτώση 1,5%. Σηµαντική άνοδο σηµείωσαν....
και τα spreads της Πορτογαλίας που ξεπέρασαν τις 460 µονάδες. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία προκάλεσαν νέες πιέσεις στο ευρώ που υποχώρησε στα 1,37 δολάρια.
«Το άλµα στο κόστος δανεισµού της Ιρλανδίας είναι πολύ σοβαρό», προειδοποίησε οιρλανδός υπουργός Οικονοµικών Μπράιαν Λένιχαν, προετοιµάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για τη συνέχεια, ενώ δενπαρέλειψε να κατηγορήσει τη Γερµανία ότι µε την πρόθεσή της να κάνει τις τράπεζες να µοιραστούν το κόστος τυχόν µελλοντικών διασώσεων, συνέβαλε στην άνοδο του κόστους δανεισµού του ∆ουβλίνου.Με τηγερµανική πρόταση συντάχθηκε χθεςκαι η Γαλλία. ΗΕυρωπαϊκήΕνωσηείναι έτοιµηνα βοηθήσειτην Ιρλανδία, αν αυτό χρειαστεί, αν και µέχρι στιγµής η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει ζητήσει κανενός είδουςβοήθεια, τόνισε από τη Σεούλ όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του G20 ο Μπαρόζο.
«Εκείνο που έχει σηµασία είναι... πως έχουµε όλα τα απαραίτητα εργαλεία στην Ε.Ε. για ναδράσουµε, αν αυτό είναι απαραίτητο, αλλά δεν πρόκειται να προβώ σε υποθέσεις», είπε. Ετοιµάζουν 50 δισ. ευρώ Χθες η γερµανική εφηµερίδα «Handelsblatt» ανέφερε, επικαλούµενη γερµανικές πηγές, ότι οιχώρες της ευρωζώνης ετοιµάζονταινα σώσουν την Ιρλανδία. Η χώρα θεωρείται ότι έχει επάρκεια σεκεφάλαια έως τον Ιούλιο του 2011. ∆ύο στους τρεις οικονοµολόγους που ρώτησε το Reuters, πιστεύουν ότι η Ιρλανδία δεν θα καταφέρει να βγάλει το2011 χωρίς εξωτερική βοήθεια– συνδυασµό χρηµατοδότησης απότην Ευρωπαϊκή Ενωση και από το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Το ποσό που αναµένεται να χορηγηθεί στην Ιρλανδία, αν κριθεί απαραίτητη η οικονοµική βοήθεια, εκτιµάται ότιανέρχεται σε περίπου 50δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το κόστος ώστε το ιρλανδικό δηµόσιο να σώσει πέντε από τις µεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.
Στο πλευρό της Γερµανίας που έχει ζητήσεινα συµµετάσχουν καιοι ιδιώτεςεπενδυτές (τράπεζες) στοκόστος τυχόν αναδιάρθρωσηςχρέους στην ευρωζώνη, τάχθηκε χθες και η Γαλλία.Σύµφωνα µε δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Οικονοµίας Κ. Λαγκάρντ στο Bloomberg, όλοι οι οµολογιούχοι «πρέπει να συµµετέχουν στα κέρδη και τις απώλειες σε κάθε δεδοµένη στιγµή».
ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΖΗΤΗΣΕ να συµµετάσχουν και οι τράπεζες στο κόστος τυχόν αναδιάρθρωσης χρέους στην ευρωζώνη Συστήνουν αγορά ελληνικών οµολόγων ΨΗΦΟ εµπιστοσύνης έδωσαν στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Citigroup και η Goldman Sachs, ενώ µαίνεται η κρίση σε Ιρλανδία και Πορτογαλία. Το µέλος του Εκτελεστικού Συµβουλίου της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ εξέφρασε σε οµιλία του στο Βερολίνο την πίστη ότι το πρόγραµµα οικονοµικής σταθεροποίησης που εφαρµόζει η χώρα µας, σε συνδυασµό µε την εξωτερική βοήθεια, µπορεί να τη βοηθήσει να ξεπεράσει την κρίση.
Η Citigroup πρότεινε στους πελάτες της να αγοράζουν διετή ελληνικά κρατικά οµόλογα επειδή – όπως αναφέρει στη σχετική ανάλυση – δεν είναι πιθανή η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας µας αυτή τη χρονική περίοδο λόγω του µηχανισµού χρηµατοδότησης. Μοναδικός κίνδυνος αποτελεί, σύµφωνα µε την αµερικανική τράπεζα, τυχόν παρέκκλιση της Ελλάδας από τους όρους του προγράµµατος σταθερότητας αν και – όπως τονίζει – σήµερα δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να δείχνει ότι µπορεί να συµβεί κάτι τέτοιο.
Και η Goldman Sachs Στις επενδυτικές προτιµήσεις της διατηρεί τα 30ετή ελληνικά κρατικά οµόλογα και η Goldman Sachs. Τα spreads στην Ελλάδα εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω από τις 900 µονάδες βάσης, ενώ το Χρηµατιστήριο σηµείωσε χθες νέα υποχώρηση 1,1% κλείνοντας κάτω από τις 1.500 µονάδες.
Ρεπορτάζ : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)