Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Υπέρ απολύσεων στο Δημόσιο ο ΣΕΒ

Υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο τάχθηκε έμμεσα με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Όπως είπε, προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να καταλύσουμε το υπερτροφικό κράτος, να εξυγιάνουμε τις άρρωστες ΔΕΚΟ και να καταργηθούν άχρηστοι Οργανισμοί, φορείς και θέσεις του Δημοσίου.

"Ένας τρόπος υπάρχει να πείσουμε τους δανειστές και τους εταίρους μας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες περικοπές μισθών και αυξήσεις φόρων: να εφαρμόσουμε και να επιταχύνουμε την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται η χώρα και προβλέπει το Μνημόνιο", πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος. Συμπλήρωσε ότι "ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει υπεράριθμους, ωστόσο έχει απολέσει ήδη....

160.000 υπαλλήλους επειδή χρεοκόπησε το Δημόσιο, και γι' αυτούς δεν ακούγονται παρά μόνο κροκοδείλια δάκρυα".

"Ο ΣΕΒ είναι ένας κοινωνικός εταίρος που έχει τις απόψεις του και τις προτάσεις του. Η κυβέρνηση ακούει τους πάντες και είναι εκείνη που κρίνει πως πορεύεται. Η κυβέρνηση είναι αυτή που απέτρεψε την πτώχευση της χώρας, η κυβέρνηση είναι εκείνη που λαμβάνει τις δύσκολες αποφάσεις", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Δασκαλόπουλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι "δεν συζητάμε για παράταση του μνημονίου, αλλά για παράταση αποπληρωμής του δανείου", σημειώνοντας ωστόσο ότι "απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει κάτι τέτοιο είναι η ύπαρξη σταθερότητας στη χώρα".

"Χρειάζεται αναδιάταξη του Μνημονίου"

"Κοιτάμε την πτώχευση στα μάτια, είμαστε σε οριακή καμπή της επιχείρησης διάσωσης του τόπου, χρειάζεται αναδιάταξη του Μνημονίου", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, σε συνέντευξη Τύπου. Τις θέσεις αυτές, μαζί με αναλυτικό υπόμνημα για την αναδιάταξη του Μνημονίου, θα παρουσιάσει ο ΣΕΒ στις Βρυξέλλες, στον Επίτροπο των Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, στην κυβέρνηση και στους εκπροσώπους της Τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα.

Τα βασικά σημεία ως προς το Μνημόνιο είναι:

Πρώτον, ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010 και το 2011 είναι αμφίβολη έως αδύνατη, ενώ η λήψη πρόσθετων φορολογικών ή εισοδηματικών μέτρων δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα διαταράξει επικίνδυνα την κοινωνική σταθερότητα.

Δεύτερον, ότι απαιτείται επιτάχυνση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών και η άμεση λήψη μέτρων που προωθούν την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα.

Τρίτον, ο περιορισμός του κράτους πρέπει να αποτελεί το σκληρό πυρήνα των μεταρρυθμίσεων και η απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας τον σκληρό πυρήνα της επιστροφής στην ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι αν δεν υπάρξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος ώστε να προχωρήσουμε στην κατάργηση θέσεων του δημοσίου, η προσπάθεια ανόρθωσης θα πέσει στο κενό και με μαθηματική ακρίβεια θα πτωχεύσουμε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η κυβέρνηση καθυστερεί την προώθηση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που προϋποθέτουν σύγκρουση με το βαθύ κομματικό κράτος, με αποτέλεσμα να βαθαίνει η ύφεση και να κινδυνεύουμε να παγιδευτούμε σε φαύλο κύκλο.

Αναφορικά με τις προτάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους είπε ότι μέχρι να αποκτήσουμε ένα στοιχειώδης κεφάλαιο αξιοπιστίας, υλοποιώντας με συνέπεια αυτά που έχουμε δεσμευθεί να εφαρμόσουμε, κάθε τέτοια συζήτηση είναι άκαιρη.

Τάχθηκε, τέλος, κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας, λέγοντας ότι δεν θα μας λύσουν το πρόβλημα, τόνισε, ωστόσο, ότι ευθύνη του πολιτικού συστήματος συνολικά είναι να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα της στιγμής και να πράξει ότι απαιτείται για να απαλλαγούμε από το φάσμα της χρεοκοπίας.

Το μνημόνιο, κατέληξε, δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας ενώνει.
nooz