Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Το φως στη διάρκεια του ύπνου προκαλεί κατάθλιψη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το τεχνητό φως κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να αποτελεί σοβαρό παράγοντα για εκδήλωση μελαγχολίας ή ακόμη και κατάθλιψης.

«Η έκθεση σε διαρκή τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, ενώ η δυνατότητα αποφυγής του φωτός φαίνεται ότι μετριάζει τα συμπτώματά της» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας δρ Τρέισι Μπεντροσιάν, ενώ ο ερευνητής Ράντι Νέλσον πρόσθεσε πως «τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν την ανάγκη διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο ο τεχνητός...


φωτισμός επηρεάζει την ψυχική μας υγεία».

«Η έρευνα σχετικά με την επίδραση του τεχνητού φωτός στην υγεία είναι σημαντική για ανθρώπους που δουλεύουν σε νυχτερινή βάρδια και για παιδιά και ενηλίκους που παρακολουθούν τηλεόραση αργά το βράδυ, διαταράσσοντας τον φυσιολογικό κύκλο φωτός- σκοταδιού» καταλήγει η δρ Λόρα Φόνκεν.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε χάμστερ, τα οποία χώρισαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα βρισκόταν σε φωτισμένο δωμάτιο επί 24ώρου βάσεως και η άλλη κοιμόταν σε σκοτεινό χώρο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσα χάμστερ κοιμόντουσαν σε φωτισμένο δωμάτιο εμφάνιζαν περισσότερα εξωτερικά συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με τα ποντίκια που είχαν φυσιολογικό κύκλο ημέρας- νύχτας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν τη σημασία περαιτέρω διερεύνησης της επίδρασης του τεχνητού φωτός στην υγεία, αφού, εκτός από όσους εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, πολλοί ενήλικοι, έφηβοι αλλά και παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση αργά το βράδυ ή «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο, με συνέπεια να διαταράσσεται ο φυσιολογικός κύκλος φωτός- σκοταδιού.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Ετήσιο Συνέδριο Νευροεπιστημόνων στις Η.Π.Α. πρόκειται να δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο στην επιστημονική επιθεώρηση «Βehavioural Βrain Research».