Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Καλπάζει ο ιός του AIDS στην Ελλάδα

Καλπάζει ο ιός του AIDS στην Ελλάδα. Η ετήσια έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει ότι τα νέα κρούσματα που δηλώθηκαν το 2010 φτάνουν τα 519, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των HIV οροθετικών ατόμων σε 10.452.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, που διαγνώστηκε πρώτη φορά το 1981, γιορτάστηκε χθες και στη χώρα μας με διάφορα happenings και τις καθιερωμένες ανακοινώσεις φορέων, όμως τα νέα από το μέτωπο της (ξεχασμένης) μεταδοτικής νόσου δεν είναι καθόλου καλά. Από την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΝΠΟ προκύπτει ότι η τάση εμφάνισης νέων κρουσμάτων παραμένει αυξητική, αφού τα 519 νέα περιστατικά που δηλώθηκαν μέχρι τις....


31 Οκτωβρίου του 2010 υπολείπονται ελάχιστα των 605 περιστατικών που δηλώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009. «Λαμβάνοντας υπόψη τη μηνιαία κατανομή των δηλώσεων, εκτιμάται ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων που θα δηλωθούν τελικά το 2010 θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, μεγαλύτερα μάλλον σε σχέση με το 2009» σημειώνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από τα 519 νέα περιστατικά τα 451 (86,9%) ήταν άντρες και τα 68 (13,1%) γυναίκες. Από τα κρούσματα που δηλώθηκαν πρώτη φορά το 2010 κλινικά συμπτώματα του AIDS είχαν ήδη εμφανιστεί ή αναπτύχθηκαν εντός του ίδιου έτους σε 57 άτομα (11%). Σε ό,τι αφορά την ηλικία των οροθετικών, πρόκειται κατά κύριο λόγο για άτομα 25 έως 44 ετών κατά τη στιγμή της δήλωσης (64,4%). Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συχνότητα στους άντρες είναι αυτή μεταξύ 30 και 34 ετών (19,9%) και στις γυναίκες η ομάδα των 25-29 ετών (21%).

Σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης, η έκθεση αναφέρει ότι το 36,4% των περιστατικών του 2010 έχουν δηλωθεί ως «ακαθόριστα», το 46,2% ήταν άντρες που είχαν ομοφυλοφιλικές επαφές (72,7%, εάν δεν συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις με «ακαθόριστο» τρόπο μετάδοσης) και το 14,6% ήταν ετεροφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες (23%, χωρίς τις «ακαθόριστες» περιπτώσεις).

Παρ’ ότι ο ιός HIV μεταδίδεται και με τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών αλλά και με μετάγγιση αίματος, η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κυριότερο τρόπο μόλυνσης με τον ιό. Από τον συνολικό αριθμό των 10.452 οροθετικών ατόμων που έχουν δηλωθεί στη χώρα μας το 46,5% των περιπτώσεων ήταν άντρες που δήλωσαν ότι μολύνθηκαν μέσω της σεξουαλικής επαφής με άλλους άντρες (61,36%, εάν δεν συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις με «ακαθόριστο» τρόπο μετάδοσης), ενώ το 22,2% ήταν άντρες και γυναίκες που ανέφεραν ότι μολύνθηκαν μέσω της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (29,35%, χωρίς τις περιπτώσεις με «ακαθόριστο» τρόπο μετάδοσης).

Πού οφείλεται όμως η αύξηση του κρουσμάτων AIDS στη χώρα μας; «Εδώ και μια πενταετία έχουμε αδρανήσει» απαντά ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ Παναγιώτης Γαργαλιάνος. «Θυμόμαστε το AIDS μόνο κάθε 1η Δεκεμβρίου» λέει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που μοιραία οδηγεί σε εφησυχασμό του κοινού. «Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ξεκινήσει δράση για την ενημέρωση του κόσμου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου» προσθέτει ο κ. Γαργαλιάνος.
Espressonews.gr