Απόγονοι από δύο μπαμπάδες!
Την δημιουργία απογόνων από δύο πατέρες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα. Πρόκειται για σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά σε κάποιο είδος θηλαστικού και ήδη διχάζει την επιστημονική κοινότητα, αφού ανατρέπει ριζικά όσα η φύση προστάζει με την βίαιη παρέμβαση σε αυτήν. Το πείραμα έγινε σε ποντίκια από ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας και όπως δήλωσε ο υπεύθυνός του Ρίτσαρντ Μπέρινγκερ, στέφθηκε από επιτυχία.Οι ερευνητές κατάφεραν να ελέγξουν και να καθοδηγήσουν κατάλληλα τα κύτταρα του εμβρύου ενός αρσενικού πειραματόζωου και στη συνέχεια να τα εμφυτεύσουν σε θηλυκά. Αυτά με τη σειρά τους ζευγάρωσαν με αρσενικά και γέννησαν ποντίκια που είχαν....
κύτταρα τόσο του αρχικού αρσενικού όσο και του δεύτερου. Είχαν λοιπόν γενετικό υλικό από δύο πατέρες. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, με μια παραλλαγή της παραπάνω τεχνικής, είναι επίσης δυνατό να δημιουργηθούν βιώσιμα αρσενικά και θηλυκά ποντίκια από δύο μητέρες. Άλλωστε, προηγούμενες έρευνες είχαν πετύχει να δημιουργήσουν ποντίκια χωρίς καθόλου πατέρα, καθώς και ποντίκια από δύο μητέρες.
Θα ήταν επίσης δυνατό ένα αρσενικό να παράγει τόσο σπέρμα όσο και ωάρια, ώστε να αυτό-γονιμοποιηθεί, χωρίς την ανάγκη σεξ. Οι υποστηρικτές του νέου πειράματος επισημαίνουν ότι η νέα μέθοδος μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη στις περιπτώσεις όπου δεν έχουν απομείνει θηλυκά κάποιου είδους. Γενικά, η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στη διατήρηση ειδών υπό εξαφάνιση, να βελτιώσει την καλλιέργεια νέων φυτών και την αναπαραγωγή νέων ζώων, καθώς επίσης να βελτιώσει την τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στους ανθρώπους. Μάλιστα, δεν αποκλείεται μάλιστα κάποια στιγμή η τεχνική να αξιοποιηθεί από ζευγάρια ατόμων του ίδιου φύλου, προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά με το δικό τους γενετικό υλικό.
Πάντως, ο επικεφαλής της έρευνας διευκρίνισε ότι ανάλογα πειράματα με ανθρώπους θα αργήσουν πολύ ακόμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η «χειραγώγηση» ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων χρειάζεται ακόμα πολλές βελτιώσεις. Την ίδια ώρα πάντως υπάρχουν και αρκετοί που τονίζουν ότι τόσο βίαιες παρεμβάσεις στην φύση μόνο σε καλό δεν πρόκειται να οδηγήσουν.
Star.gr